Naslovna Društvo NALED i Marbo donirali 1.500 paketa siromašnim porodicama u Nišu 

NALED i Marbo donirali 1.500 paketa siromašnim porodicama u Nišu 

36
0
PODELI
direktorka NALED-a Violeta Jovanović / foto: Gradski portal 018

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i kompanija “Marbo Product” donirale su danas 1.500 prehrambeno-hgijenskih paketa korisnicima Narodne kuhinje u Nišu i ekonomski ugroženim romskim porodicama u tom gradu.

Izvršna direktorka NALED-a Violeta Jovanović istakla je da su paketi deo NALED-ove organizovane podrške lokalnim samoupravama u borbi protiv virusa COVID-19.
Paket pomoći / foto: Gradski portal 018

Jovanović je podsetila da je NALED početkom aprila pokrenuo platformu za donacije, a veliki broj gradova i opština članica NALED-a zatražio je putem platforme pomoć u vidu medicinske opreme, prehrambeno-higijenskih paketa i IT opreme koja pomaže u organizaciji rada na daljinu.

“Veliki broj društveno odgovornih kompanija i međunarodnih organizacija odazvao se zahtevima gradova i opština i za ovih mesec dana prikupili smo preko 50 tona hrane i sredstava za higijenu”, istakla je Jovanović u Romskom kulturnom centru.

Prema njenim rečima, pomoć je dobilo više 11.000 domaćinstava iz 20 gradova i opština.

Jovanović je kazala da će, na inicijativu lokalne samouprave u Nišu, prehrambeno-higijenske pakete dobiti korisnici Narodne kuhinje i romske porodice u okviru Romskog kulturnog centra u tom gradu.

Ona je podsetila da je NALED, uz podršku donatora, uputio apel Vladi Srbije da se ukine porez na donacije u hrani, jer bi to, dodala je, mnoge firme podstaklo na doniranje.

Kako je kazala Jovanović, u Srbiji se godišnje baci preko 240.000 tona hrane, a ukidanje poreza bi pomoglo da se mnogi odluče “na davanje”.

Tijana Đorđević Ilić / foto: Gradski portal 018

Gradski većnik Tijana Đorđević Ilić kazala je ovom prilikom da će pomoć koju su NALED i Marbo produkt obezbedili dobiti najugroženije kategorije građana, a to su korisnici Narodne kuhinje i romskog kulturnog centra.

Potpredsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Roma Igor Paunović rekao je da donacija i pomoć u paketima puno znači za Rome u Nišu.

Igor Paunović / foto: Gradski portal 018

On je kazao da će pomoć dobiti kako porodice koje žive u gradu, tako i porodice koje žive na seoskom području.

Paunović je podsetio da su romske porodice već dobile pomoć u vidu prehrambeno-higijenskih paketa koje su obezbedili grad, Crveni krst, ministarstva i Nacionalni savet.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde