Naslovna Sve vesti Niš Sportisti od juče mogu da treniraju na otvorenom

Sportisti od juče mogu da treniraju na otvorenom

98
0
PODELI

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić istakao je da sportisti mogu da počnu da treniraju na otvorenom prostoru, nakon što je Vlada Srbije usvojila nove relaksirajuće mere u borbi protiv koronavirusa. Udovičić je rekao da mu je drago što je epidemiološka situacija mnogo bolja, dodajući da su se stekli uslovi da se sport vrati na otvorene terene.

“To znači da sportski klubovi mogu da počnu sa treninzima, ali na otvorenom. Pokušali smo da obuhvatimo sve aspekte i detalje, od opreme, zatim pod kojim protokolima sportista dolazi i odlazi sa treninga i kako se ponaša u međuprostoru kada nije na samom treningu”, naveo je Udovičić.

Prema njegovim rečima, uzete su u obzir preporuke i struke i Svetske zdravstvene organizacije, pri čemu je propisano da na treningu ne sme da bude više od 10 ljudi, uključujući i trenera, kao i da svaki klub može da obezbedi još dve osobe tehničkog karaktera, lekara ili fizioterapeuta.

“Važno je da se drži fizička distanca, minimum dva metra mora da bude između sportista, pri čemu fizički kontakt među sportistima nije dozvoljen”, napomenuo je ministar.

Zdravlje sportista i svih građana je na prvom mestu, moramo da budemo i dalje odgovorni prema sebi i drugima, naglasio je on i apelovao još jednom na sportiste, trenere i sve u sistemu sporta da budu solidarni i odgovorni do kraja.

Sportisti se, prilikom dolaska i odlaska sa terena moraju da nose zaštitnu masku i rukavice. Na trenige dolaze sami ili u pratnji samo jedne osobe. Mogu da koriste zajedničke prostorije kao što su svlačionice i tuš kabine samo pod uslovom da se one dezinfikuju posle svake upotrebe. Uz to, sportisti moraju da koiste samo svoja sredstva za održavanje lične higijene. Svoje stvari su dužni da drže u svojim torbama koje su zatvorene. Tokom treniga za vidu morgu da koriste isključivo svoju bocu.

Organizatori treninga u saradnji sa odgovornim licima iz kluba, trenerom, mora pre dolaska sportiste na trening da dobije od njega informaciju da li ima neki od simpotoma koji bi ukazao na COVID- 19. Ukoliko postoji neki simptom sportista neće moći da prisustvuje tringu.

Prilikom dolaska na trening svakom učesniku , treneru, sportisti i ostalim licima meri se temperatura. O ovim podacima organizator treninga je dužan da vodi evidenciju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde