Naslovna Društvo Izolacija povećava rizik od nasilja

Izolacija povećava rizik od nasilja

108
0
PODELI
Sonja Šćekić / foto: redakcija

Iskustvo iz drugih zemalja i iskustvo u uslovima pojačane izolacije i ograničenog kretanja stanovništva,kao što je vreme vanrednog stanja,pokazuju nam da je moguće pojačano nasilje prema ženama i deci, kaže Sonja Šćekić, direktorka regionalne Sigurne kuće u Nišu.  Ona navodi da vanredno stanje ne sme biti opravdanje za nereagovanje i ignorisanje ovog velikog socijalnog problema.

“Dinamika porodičnog nasilja je specifična po tome što veća blizina,odnosno duži period provođenja zajedničkog vremena može povećati rizik od nasilja. Zbog vanredne situacije i socijalne izolacije moguće je učestalije narastanje tenzije,pa i same faze akutnog nasilja.Ipak  žrtve mora da znaju da i kada postoje strogi režimi izolacije, nije zabranjeno bežati od nasilnika”, objašnjava Sonja Šćekić.

Nakon donošenja Uredbe o merama za vreme vanrednog stanja i instrukcije koje je ova kao i ostale ustanove ovog tipa dobala od Ministarstva za rad i socijalnu politiku,rad u  regionalnoj Sigurnoj kući u Nišu organizovan je tako da se maksimalno zaštiti zdravlje korisnika i zaposlenih.

foto: redakcija

“ I u ovim teškim momentima ova ustanova nesmetano funkcioniše za sve žene kojima je to potrebno i pomoć mogu da dobiju na više načina kao što se to činilo i do sada u redovnim okolnostima: Putem SOS telefona  na broj 018 521 210 od 8 do 15 sati , putem internet savetovališta na e-mail sigurnakucanis.@ gmail.com svakog radnog dana od 8 do 21 sat”, kaže naša sagovornica.

U ustanovi trenutno boravi 11 osoba, 5 žena i 6 oro dece. Najmlađe ima 12 meseci, a najstarije je školskog uzrasta koje može uredno da prati školski program u kontekstu vanrednog stanja i načina realizovanja obrazovnog programa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde