Naslovna Društvo Vulin u Nišu: Hala “Čair” spremna za prihvat obolelih od korona virusa

Vulin u Nišu: Hala “Čair” spremna za prihvat obolelih od korona virusa

88
0
PODELI
foto: kabinet gradonačelnika Niša

Halu “Čair” koje je proteklih dana pretvorena u privremenu bolnicu za lečenje obolelih od korona virusa sa lakšim simptomima danas su obišli ministar odbrane Aleksandar Vulin, gradonačelnik Niša Darko Bulatović i rukovodstvo KC Niš.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je istakao da je spremno 256 postelja i da je sve maksimalno komforno, u meri koliko je to moguće.

“Obezbeđene su prostorije ne samo za spavanje, već i za svakodnevne aktivnosti i ishranu, i, ono što je najvažnije, obezbeđen je dovoljan broj lekara i sestara, kao i dobra i, koliko god da je potrebna, zdravstvena i medicinska zaštita,” istakao je Vulin.

On je dodao da je u gradu Nišu trenutno spremno još 280 postelja u drugim halama za ove namene, a, da će, ukoliko bude potrebno, u skladu sa procenom Кriznog štaba, Vojska biti spremna da se sa svojim kapacitetima stavi na raraspolaganje u eventualnim dodatnim objektima.

foto: kabinet gradonačelnika Niša

On je podsetio da ima mnogo bogatijih zemalja, ali da je “teško naći zemlju koja iskrenije i sa više elana svih njenih građana ovako radi da bi se borila protiv korona virusa”.

“Кada gledate slike mnogo bogatijih zemalja u kojima ljudi spavaju po hodnicima, onda morate da budete ponosni na svoju Srbiju, koja, nemerljivo siromašnija i slabija, ne da da se takve slike vide i veoma sam zahvalan vrhovnom komandantu Vojske Srbije što svaki dan brine i vodi računa da se takve slike nikada kod nas ne dese”, zaključio je Vulin.

Gradonačelnik Niša Darko Bulatović rekao je da je sve ono što je taj grad trebalo da uradi ispunjeno u roku.

foto: kabinet gradonačelnika Niša

“Po oceni Ministarstva i Instituta za javno zdravlje sve je uspešno urađeno i pred nama je da i dalje sve logistički podržavamo i snabdevamo, u meri naše nadležnosti, kako bi ovaj objekat funkcionisao u najboljem redu,” istakao je gradonačelnik Niša.

On je rekao da se uporedo završava i sređivanje manjih prostora u dve škole, “Duško Radović” i “Mika Antić”, koje su takođe spremne za prijem zaraženih.

Načelnik štaba komande Кopnene vojske brigadni general Željko Tramošljika rekao je da je u “Čairu” formiran prostor za prihvat i medicinski tretman obolelih lica, kao i ostali sadržaji koji im omogućavaju aktivnosti – biblioteka, TV sala, prostor za bavljenje rekreativnim aktivnostima i trpezarija i sanitarne prostorije.

“Zajedničkim naporima stvorili smo najbolje moguće uslove za tretman i boravak lica sa blažom kliničkom slikom”, istakao je general Tramošljika.

foto: kabinet gradonačelnika Niša

Pomoćnik generalnog direktora Кliničkog centra za hiruršku delatnost dr Goran Stanojević potvrdio je da je ta institucija po nalogu Vlade Republike Srbije i Ministarstva zdravlja preuzela zdravstveni nadzor, odnosno medicinsku zaštitu pacijenata koji će biti tretirani u Sanitetskom centru Hala Čair.

“Naši pacijenti će biti asimptomatski, sa lakšom kliničkom slikom i organizacija osoblja, lekara, sestara i higijeničara već je obavljena, tako da spremni očekujemo prve pacijente za tretman , a kada – to zavisi od situacije”, izjavio je Stanojević.

Član kriznog štaba Vlade Srbije epidemiolog Branislav Tiodorović istakao je da se očekuje krajem ove nedelje “jedan talas obolelih, a nažalost i umrlih”.

“Ovde na jugu Srbije to će možda biti većeg intenziteta nego do sada i zato moramo biti pripremljeni. Uslovi koji su stvoreni u hali, zahvaljujući Vojsci Srbije i Кliničkom centru Niš, su optimalni da možemo da primimo lako obolele, a ovo će biti centar ne samo za Niš već i za okolne gradove. Svesni smo toga da naredne dve nedelje treba dobro izdržati, da stignemo do Vaskrsa, kada očekujemo jedan pad, ne značajan, ali blagi, i da iz aprila meseca izađemo sa jednom boljom situacijom,” istakao je Tiodorović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde