Naslovna Društvo Još 90 tona medicinske opreme sletelo na beogradski aerodrom – opremu nabavila...

Još 90 tona medicinske opreme sletelo na beogradski aerodrom – opremu nabavila Srbija, a EU platila transport

84
0
PODELI
foto: EU info centar

Danas je drugi kargo avion, boing 747, sleteo na Aerodrom Nikola Tesla iz Kerale, sa 90 tona medicinske zaštitne opreme koju je Srbija kupila za borbu protiv COVID19.

Troškove transporta opreme je u potpunosti finansirala Evropska unija kao deo paketa vrednog 93 miliona evra za Srbiju koji je Evropska unija najavila, a koji obezbeđuje kako hitnu tako i kratkoročnu i srednjoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv COVID19.

foto: EU info centar

Let koji je organizovao UN Program za razvoj (UNDP) omogućio je najbržu moguću dostavu opreme i materijala jer je korišćenjem ogromnog kargo aviona maksimalno iskorišćen prostor, ušteđeno je dragoceno vreme, a i troškovi.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici je izjavio: ”Evropa se bori u veoma teškoj situaciji. Na hiljade ljudi je zaraženo i na hiljade umire svaki dan. A u teškim vremenima moramo da se držimo zajedno. Vidimo sjajne pokrete solidarnosti po čitavom kontinentu i to nam puni srca. Ta solidarnost, naravno, obuhvata i Srbiju.”

foto: Eu info centar

“Čitav svet se danas suočava sa nesvakidašnjim izazovom dok nekontrolisano širenje COVID19 predstavlja pretnju celom čovečanstvu. Naš uspeh u borbi protiv pandemije COVID19 zavisi od naših akcija i postupaka, ali umnogome i od spremnosti naših međunarodnih partnera da nam u tome pomognu. Stoga sam veoma zahvalna EU, Kini, Norveškoj, Švajcarskoj i UN agencijama koje su u ovom teškom trenutku iskazale solidarnost sa Srbijom i stavile na raspolaganje svoje kapacitete kako bi nam pomogli da u zajedničkoj borbi zaustavimo moguće posledice po zdravlje naših građana i našu privredu. Dozvolite mi da se posebno zahvalim komesaru Varheiju na pozitivnom odgovoru na našu molbu i spremnosti da prenameni čak 93,4 miliona evra pomoći koja je namenjena kako nabavci i transportu medicinske opreme i materijala, tako i oporavku naše privrede”, izjavila je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

EU je najbolji partner Srbije. Početkom nedelje EU je najavila paket od 93 miliona evra za Srbiju kao pomoć u borbi protiv COVID19. 

On sadrži konkretne mere podrške Srbiji da se bolje opremi, mere koje će sačuvati živote, zaštititi najugroženije i pomoći očuvanju radnih mesta i malim privrednicima. “Solidarnost na delu! Zajedno ćemo pobediti u ovoj borbi”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde