Naslovna Ekonomija Ekonomisti predložili mere za spas domaće privrede

Ekonomisti predložili mere za spas domaće privrede

321
0
PODELI
foto: redakcija Gradski portal 018

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstaviće danas program ekonomskih mera za oporavak domaće privrede koja je pogođena siutacijom sa epidemijom virusa korona.

Član Izvršnog odbora Saveza ekonomista Srbije i profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović rekao je da je Savez ekonomista Srbije predložio set mera Vladi Srbije u cilju ublažavanja ekonomskih problema nastalih usled pandemije.

Boban Stojanović / foto: privatna arhiva

„Dva su kompleksa mera – fiskalne mere i direktnu intervenciju države u oblasti finansija. Mere su usmerene najpre na povećanje likvidnosti kako bi preduzeća mogla da nastave sa proizvodnjom i plaćanjem obaveza“, istakao je Stojanović.

Prema njegovim rečima, potrebno je hitno preduzimanje čitavog seta mera kako bi bili korak ispred negativnih posledica koje mogu da nastanu.

Privredna komore Srbije, dodao je, objavila je prošle nedelje podatak da je već prestala da radi 171 kompanija, a procenjuje se da je oko 70.000 ljudi na nekoj vrsti odsustva, plaćenog ili neplaćenog.

„Kada jedna firma prestane da radi to utiče na njene kupce, dobavljače, na čitav niz firmi. Brzo treba preduzeti mere da ne dođe do lančanog efekta. Lanac treba očuvati makar slabim vezama“, istakao je Stojanović.

On je istakao da potrebno da se predupredi otpuštanje radnika time što će poslodavac preko fiskalnih olakšica biti stimulisan da to ne radi.

„Predložićemo Vladi Srbije da se država potpuno odrekne potpuno poreza i doprinosa za plate radnika koji su na neplaćenom odsustvu, a da porezi i doprinosi za radnike na plaćenom odustvu umanje za 50 odsto“, izjavio je Stojanović.

foto: fejsbuk Boban Stojanović

Kako je istakao Stojanović, vanredno stanje i pandemija virusa naročito pogađa pojedine sektore, poput ugostiteljstva, a posebno su pogođena mala i srednja preduzeća i zato je potrebno da se pre svega njima pomogne i da se koliko-toliko održi njihova likvidnost.

„Naš predlog je da paušalni porez ne plaćaju preduzetnici koji su prestali ili će prestati sa svojim aktivnostima. Kako sada da frizerski saloni plaćaju obaveze prema državi kada ne rade“, izjavio je Stojanović.

Procena Saveza ekonomista Srbije je, kazao je Stojanović, da je potrebno direktno uložiti 600 miliona evra u privredu u cilju povećanja njene likvidnosti.

„Ta intervencija bila bi realizovana preko banaka, ali bi rizik za data sredstva preuzela država. Razmišljali smo i o osnivanju garantnog fonda, budući da nemamo razvojnu banku, u cilju obezbeđivanja likvidnosti banaka, a samim tim i privrednih subjekata“, kazao je Stojanović.

On je rekao da Narodna banka Srbije i ministar finansija hitno moraju da izađu jasnim merama i vrlo hitno moraju da intervenišu.

Pri tom dodao je Stojanović, ne treba ići sa pojedinačnim potezima, ne rešavati problem jednog poslodavaca, već sa linearnim i opštim mera.

„U ovoj situaciji ne možemo da se oslonimo na tržište. Dokaz su maske za jednokratnu upotrebu koje su pre pandemije koštale 20 dinara, a sada 120 dinara“, rekao je Stojanović.

Prema njegovim rečima sve ozbiljne države već izašle sa konkretnim merama u sferi ekonomije u cilju ublažavanja novonastalih problema, dok je kod nas jedino jasno da u javnom sektoru neće biti otpuštanja i smanjenja plata.

Stojanović je rekao da je grupa G20 koju čine najrazvijenije zemlje sveta već donela odluku o intervenciji u oblast ekonomije u iznosu od čak pet hiljada milijardi dolara.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde