Naslovna Društvo Od korona virusa obolelo 11 lekara i medicinskih sestara KC Niš

Od korona virusa obolelo 11 lekara i medicinskih sestara KC Niš

157
0
PODELI
Niški klinički centar / foto: redakcija GP 018

Direktor Kliničkog centra Niš Zoran Radovanović izjavio je danas da je od korona virusa obolelo 11 lekara i medicinskih sestara te zdravstvene ustanove, ali da se svi oni nalaze na kućnom lečenju.

„Doktorka koja je preminula nije se zarazila od pacijenata niti od kolega. Kontakt je bio eksterni, od lica koje je iz Lugana“, izjavio je Radovanović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju Radmilo Janković istakao je da se nije zarazio ni jedan zdravstveni radnik koji učestvuje u lečenju obolelih od korona virusa.

„Pacijentkinja koja je preminula, prva je osoba kod koje je potvrđen korona virus. Ona je najpre zbrinut na Infektivnoj klinici pod dijagnozom nejasnog febrilnog stanja. Tek nakon potvrde iz Lugana da je  pozitivna osoba sa kojom je bila u kontaktu, onda se išlo u pravcu izolacije unutar same Infektivne klinike. Njeno stanje se progresivno pogoršavalo, morala je 21. da bude intubirana i stavljena na mehaničku ventilaciju. Preminula je posle 14-dnevne borbe, usled pneumonije kao posledica virusa. Imala je neka oboljenja koja su je pratila duži niz godina“, rekao je Janković.

Prema njegovim rečima, pacijenti koji se leče od  korona virusa u niškom Kliničkom centru uglavnom su ljudi koji imaju pridružene bolesti, dijabetes, bubrežnu isuficijenciju, hipertenziju.

On je istakao da je nekoliko klinika u Nišu ispražnjeno i pripremljeno za smeštaj obolelih od korona virusa.

Na Klinici za plućne bolesti smeštaju se umereno teški pacijenti, dok je u zgradi stare hirurgije prebačena kompletna intenzivna nega.

Taj prostor, dodao je Janković, opremljen je sa 40 respiratora.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde