Naslovna Društvo Na sednici štaba za vanredne situacije opštine Merošina donete dodatne preventivne mere

Na sednici štaba za vanredne situacije opštine Merošina donete dodatne preventivne mere

799
1
PODELI
foto: Opština Merošina

Da za sada ima dovoljno kapaciteta za rad i da trenutno nije potrebno organizovati stručne timove za efikasno sprovođenje mera koje iziskuje vanredno stanje u cilju sprečavanja širenja virusa Korona odlučeno je na današnjoj sednici Štaba za vanredne situacije opštine Merošina.

Na sednici su donete sledeće mere:

-Biće zatvoreni dnevni centri i klubovi za odrasle i starije na teritoriji Opštine Merošina.

-Centar za socijalni rad prikupljaće podatke o ugroženim kategorijama  stanovništva (lica preko 65 godina koja nemaju pomoć porodice) sa njihovim adresama i brojevima telefona kako bi se isti preko volontera i redovnih službi organizovano snabdevali sa namirnicama i lekovima.

-Biće formiran pozivni (kol) centar na nivou jedinice lokalne samouprave za prijem poziva građana kojima je potrebna pomoć ili dostava namirnica i lekova.

foto: Opština Merošina

Opština Merošina je danas otvorila kol centar na nivou jedinice lokalne samouprave za prijem poziva građana kojima je potrebna pomoć ili dostava namirnica i lekova na telfon broj 018/4892-005 i ovaj kol centar radiće svakog dana od 07:00-19:00 časova.

– Biće organizovano angažovanje jedinica civilne zaštite opšte namene (ukoliko su formirane) i drugih dobrovoljaca i volontera u cilju organizovanja pomoći najstarijim sugrađanima, kao što je donošenje namirnica i lekova na kućnu adresu i organizovanje lekarske pomoći ranjivim kategorijama stanovništva.

– Dogovoreno je i angažovanje poverenika za civilnu zaštitu u cilju dobijanja podataka o licima kojima je potrebna pomoć, kao i za upućivanje pomoći i koordinacije i komunikacije sa građanima i starim licima. Referent za vanredne situacije Ljubiša Sibinović je obavestio  prisutne da takva jedinica postoji i da će je aktivirati u pružanju pomoći i koordinacije i komunikacije sa građanima i starim licima.

– Štab je jednoglasno doneo naredbu da se kupi 30 kanti za prskanje i 30 litara varikine i da jedinica civilne zaštite izvrši prskanje svih ulica i javnih površina počevši od Merošine , pa i u svim selima i da se ovo radi svakog radnog dana od 08-19 časova.

– Doneta je odluka za uključivanje organizacije Crvenog krsta u organizovanje distribucije toplih obroka iz narodne kuhinje u skladu sa planom svojih aktivnosti, (kao i lekova) na kućnu adresu starijih iznemoglih i bolesnih korisnika, u koordinaciji sa nadležnim štabom za vanredne situacije i primena iskustava Crvenog krsta u organizovanju i obučavanju dobrovoljaca i volontera koji se prijavljuju za pomoć u kupovini namirnica i lekova starim licima.

Nakon razmatranja ove tačke dnevnog reda Štab je jednoglasno doneo zaključak da Crveni krst nastavi sa podelom 1 toplog obroka kao i do sada, da 1 radnik iz Crvenog krsta dežura u Crvenom krstu do 19 časova i da se vidi koliko će se volontera prijaviti do sutra da se i oni uključe u rad, ali im je potrebna zaštitna oprema koja za sada nemamo.

– Opština će uspostaviti saradnju sa dobrovoljnim vatrogasnim drušvima, radi uključivanja njihovih pripadnika u aktivnosti pružanja pomoći starijim licima. Na teritoriji opštine Merošina nema vatrogasnih društva.

– Štab je usvojio i obavezu da  je potrebno preneti obavezu lokalnim elektronskim i štampanim medijima da emituju aktuelna uputstva o ponašanju i merama za sprečavanje širenja virusa „KORONA“ koja su dostupna emiterima sa nacionalnom frekvencijom i štampanje letaka sa preporukama za raspodelu.

– Doneta je odluka i da se naloži gradskim i opštinskim inspekcijskim organima, vršenje kontrole poštovanja naredbi zabrane okupljanja više od 50 lica, i rada sportskih, obrazovnih i objekata kulture i javnih manifestacija.

– Jednoglasno je doneta i Naredba da se zatvori pijaca u Merošini, kao i da se zabrani prodaja na javnim površinama u Merošini.

– među merama je i omogućavanje neometanog rada svih hitnih službi na teritoriji nadležnosti.

Štab za vanredne situacije će svakodnevno držati sednice i sprovoditi mere po instrukcijama, a direktor Doma zdravlja Merošina će u toku dana otvoriti jednu telefonsku liniju na kojoj će raditi jedan lekar koji će pružati psihološku podršku građanima i davati im savete i uputstva.

Druge mere će biti preduzete u skladu sa potrebama.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde