Naslovna Društvo Kineska kompanija „Xingyu“ počinje gradnju fabrike u Nišu

Kineska kompanija „Xingyu“ počinje gradnju fabrike u Nišu

193
0
PODELI
Skupština grada / foto: redakcija GP 018

Odbornici Skupštine grada Niša usvojili su na jučerašnjem zasedanju Program ekonomskog razvoja  grada Niša, koji je pripremila Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte, a u kome se nalazi 100 projekata, između ostalog i izgradnja vrtića u opštini Palilula i skori početak izgradnje fabrike kineske kompanije „Xingyu“.

Violeta Tesla iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) podsetila je da se Program lokalnog ekonomskog razvoja donosi četvrtu godinu zaredom, pri čemu taj program poslednje dve godine predstavlja i program rada KLERP-a jer su u njemu opisani svi projekti na kojima KLERP radi.

Prema njenim rečima, u Programu ekonomskog razvoja nalaze se tri grupe projekata – veliki infrastrukturni, razvojni domaći infrastrukturni i direktne strane investicije.

„Najveći projekat u prvoj grupi, a ujedno najveći projekat u oblasti zaštite životne sredine u našoj zemlji, je projekat sakupljanja i prerade otpadnih voda. Tu je i projekat izgradnje Naučno-tehnološkog parka, projekat dogradnje lamele Elektronskog fakulteta, sanacija bedema Niške tvrđave, rekonstrukcija fasada. Sve su to izuzetno vredni projekti na kojima se radi preko KLERP-a“, kazala je Tesla.

Ona je rekla da se u drugoj grupi, između ostalih projekata, nalazi i projekat izgradnje vrtića za 270 dece u opštini Palilula i projekat uvođenja Gegrafsko-informacionog sistema.

Violeta Tesla / foto: redakcija GP 018

„Treću grupu projekat čine direktne investicije i praćenje svih stranih ulagača. Najznačajniji je dolazak kineske kompanije „Xingyu“ koje sledećeg meseca počinje izgradnju pogona“, istakla je Tesla.

Kako je naglasila Tesla za domaće privrednike je najznačanije to što će i ove godine biti raspisan konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za podsticaj konkurentnosti.

„Biće dodeljeno 40 miliona dinara. Prošle godine je bio raspodeljen sličan iznos, a oko 300 firmi je dobilo sredstva“, podvukla je Tesla.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde