Naslovna Društvo U Nišu smanjen broj korisnika socijalne pomoći

U Nišu smanjen broj korisnika socijalne pomoći

66
0
PODELI
Centar za socijalni rad foto: redakcija Gradski portal 018

Širom sveta danas se obeležava Svetski dan socijalne pravde, koji je pre 13 godina ustanovila Generalna skupština UN,  kako bi na poseban način bili istaknuti globalni problemi siromaštva, socijalne i ekonomske isključenosti i nezaposlenosti na nivou svetske populacije.

Direktor Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu Zoran Jović nedavno je izjavio da je Nišu je smanjen broj korisnika novčane socijalne pomoći.

Prema njegovim rečima, trenutno 5.763 porodice koriste novčanu socijalnu pomoć, a ranijih godina je taj broj iznosio i 9.600.

Jović je kazao da se naknade redovno isplaćuju korisnicima, uključujući i naknadu za dobrovoljno radno angažovanje, koja se nekada čekala mesecima a sada se isplaćuje u roku mesec do mesec i po od dana završetka radnog angažovanja.

Direktor Centra za socijalni rad „Sveti Sava“ u Nišu Zoran Jović foto: redakcija Gradski portal 018

Kako je kazao Jović, redovna isplata naknada korisnicima socijalne pomoći rezultat je boljeg stanja u gradskom budžetu i većeg broja zaposlenih u Nišu.

Povodom Svetskog dana socijalne pravde zaštitnik gradjana Zoran Pašalić upozorio je da po rezultatima istraživanja oko 500.000 gradjana Srbije ne može da zadovolji osnovne egzistencijalne potrebe pri čemu su riziku od siromaštva najviše izloženi mladji od 18 godina.

„U posebno teškom položaju su često porodice sa troje ili više izdržavane dece, stariji, bolesni i nezaposleni u Srbiji. Uprkos merama štednje, mere socijalne politike moraju uključivati dalje razvijanje usluga podrške deci, mladima i starijima, jačanje prava u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite, ulaganje u obrazovanje i zapošljavanje. Važno je da kao društvo podstičemo solidarnost i odgovornost za one koji su najugroženiji i koji bez pomoći šire društvene zajednice ne mogu rešiti svoje osnovne egzistencijalne probleme”, naveo je ombudsman u saopštenju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde