Naslovna Društvo Povelja Slavističkog društva Srbije za životno delo Nadeždi Lainović Stojanović

Povelja Slavističkog društva Srbije za životno delo Nadeždi Lainović Stojanović

53
0
PODELI
foto: redakcija Gradski portal 018

Na svečanom otvaranju 58. skupa slavista Srbije i Zimske škole nastavnika ruskog jezika u prepunoj sali  Filološkog fakulteta Beogradskog univerziteta profesorki dr Nadeždi Lainović Stojanović iz Niša uručena je Povelja Slavističkog društva Srbije za životno delo, odnosno za ukupan naučni doprinos razvoju slavistike.                                     

Povelju počasnog člana Slavističkog društva Srbije primila je  sa zahvalnošću i kao satisfakciju za život posvećen ruskom jeziku i razvoju slavističke nauke.

„Kada se ovakvo visoko priznanje dobije u starijim godinama ono se prihvata kao priznanje za životno delo, pa ga ja tako sa ponosom doživljavam”, kazala je tom prilikom profesor dr Nadežda Lainović Stojanović.

Nadeđžda Lainović foto: redakcija Gradski portal 018

“Ovom prilikom želim da istaknem tri stožera koji su podržavali moj rad,  prvo, to je moj suprug profesor dr Miroljub Stojanović koji je, kao izuzetan slavista i veliki rusofil, imao razumevanje za moje napore koje sam ulagala u svoje napredovanje, zatim, moj mentor i predsednik Slavističkog društva Srbije profesor dr Bogoljub Stanković i Elektronski fakultet u Nišu koji je kao vrhunska  prosvetna i naučna institucija imao širinu vidika i podržavao moje ambiciozne i pionirske poduhvate u istraživanju ruskog stručnog jezika i upotrebe kompjutera u nastavi ruskog jezika i sa koga sam na Filološkom fakultetu u Beogradu na Katedri za slavistiku magistrirala i doktorirala”.  

Kao jedan od prvih izabranih profesora omogućila sam da se pre 20 godina na Filozofskom fakultetu u Nišu otvori matična Katedra za ruski jezik i književnost i Grupa za ruski jezik i književnost na kojoj sam jedno vreme bila i upravnik, dodaje profesor dr Nadežda Lainivić Stojanović.

“Naravno, ne smem zanemariti  srećnu okolnost da mi je prvo radno mesto profesora ruskog jezika bilo u Gimnaziji Pirot, jednoj od najboljih gimnazija ne samo u Srbiji, i višoj školi Pedagoškoj akademiji za obrazovanje  vaspitača koja je sa mnogo ambicija ostvarivala svoj cilj: uzdizanje kvalitetnog kadra i podržala moje prve korake u naučnoistraživačkom radu”, dodala je ona.

“Pola veka sa puno ljubavi i entuzijazma bila sam aktivna u Upravi  Slavističkog društva Srbije i u Podružnici Slavističkog društva Srbije za niški region i kao predsednik, sarađivala sa nastavnicima i profesorima ruskog jezika i borila se za opstanak ovog jedinog svetskog slovenskog jezika, u obrazovnom sistemu na prostoru jugoistočne Srbije”.

Na svakom radnom mestu pored kolektiva i lokalne uprave, finansijsku podršku ova ambiciozna profesorka i naučni radnik, dobijala je od Ministarstva prosvete Jugoslavije, a zatim Srbije. 

“Kao podršku iz Rusije ističem Moskovski Državni Univerzitet „Lomonosov“, Državni institut ruskog jezika „A.S.Puškin“ i MAPRJAL, Međunarodnu asocijaciju nastavnika/predavača ruskog jezika i književnosti”, dodaje dr Nadežda Lainović Stojanović.           

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde