Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – TRIFUN ILI VALENTIN, PITANJE JE SAD

ŠTO DA NE KAŽEM – TRIFUN ILI VALENTIN, PITANJE JE SAD

144
0
PODELI

Baš sam u dilemi šta da vam ovoga jutra čestitam- Svetog Trifuna, ili Svetog Valentina? Dan vinogradara, ili Dan zaljubljenih? Da se ne naljutite i odmah krenete u priču ko je ko, ko je šta, šta kaže pravoslavna, a šta katolička crkva. Dobro, srećan vam i Sveti Trifun, i Sveti Valentin, pa birajte po vlastitom ćefu.

Sveti Trifun obeležavaju pravoslavni vernici i on je čuvar vinograda i drugih useva, ali i zaštitnik naselja od poplava ili grada. U vinogradarskim krajevima Vojvodine i Srbije on je često slava vinogradara i gostioničara. Ako je, i treba da slave, ako osećaju da je to ispravno i da tako treba. Ko im brani, i ko ih u tome sprečava? Ja nisam vinogradar, i pošteno da vam kazem, ne znam zasto bih slavila Svetog Trifuna?

S druge strane, rimokatolička crkva danas slavi uspomenu na episkopa Valentina koji je zbog venčanja jednog para u eri Rimskog carstva izgubio glavu. Zato je on postao pokrovitelj zaljubljenih i to još u XIV veku. I u pravoslavlju se obeležava Sveti

Valentin, ali 13. avgusta i ne kao zaštitnik zaljubljenih.

I taj Sveti Valentin, verujem, mnogima ništa ne znači. Ali im znači Dan zaljubljenih, zato što su mnogi zaljubljeni, pa im taj dan dobro dođe za izlive osećanja, a mnogi nisu vinogradari.

Tu smo raskrstili sa istorijom i crkvom, i okrećemo se svakodnevici. A svakodnevica kaže da je današnji dan malo verski i malo istorijski, a daleko više potrošački praznik. Na današnji dan se širom sveta pošalje preko milijardu čestitki, a muškarci troše dvostruko više novca nego žene. Navodno, zaprosi se bar 10 miliona žena, a mnogi parovi upravo se venčaju u narednih nekoliko meseci.

Deo građana u Srbiji ipak smatra da je Dan zaljubljenih, pre svega, praznik konzumerizma, dok drugi ukazuju da je to dan poklanjanja i osećanja. A treći opet misle da treba da idu u vinograd da ga zarežu, da treba da povedu popa, da ispoštuju stare običaje……i to je u redu. Mada i ove, kao i mnoge druge stare običaje malo znamo, i malo umemo da ih poštujemo. I to nam je, da se ne lažemo, pomodarstvo u poslednje vreme.

A Sveti Trifun i Sveti valentin pojma nisu imali šta će se u budućnosti sa njima događati. Da će biti seme razdora, a ni jednom ni drugom to nije bila namera.

Stvar je u tome što mi, ama baš u svemu, tražimo neku pozadinu, kopamo po nečemu što bi nas razdvojilo, a ne spojilo, trudimo se da dokazujemo vrednost onoga što je naše, a njihovo stavimo u zapećak. Aman ljudi, dokle to? I kada ćemo da shvatimo da je to samo jedan u 365 dana u godini, koji bi mogao da bude lep mnogima od nas, gledano iz Trifunovog ili Valentinovog ugla, svejedno je.

Te stoga – srećan vam današnji dan, kako god ga zvali. I kako god ga slavili. I s kim god bili. Potrudite se, ako ga već slavite, da vam u srcu bude ljubav. Ljubav prema

svakome i svačemu. I tada će vam zasigurno dobro biti. Uostalom, ko vam pa brani da slavite i jednog i drugog sveca? Od viška slavlja i sreće, glava neće nikoga da zaboli.

14.Februar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde