Naslovna Društvo Škole očekuje i racionalizacija mreže

Škole očekuje i racionalizacija mreže

100
0
PODELI

Dragan Gejo, načelnik Školske uprave u Nišu kaže da će 450 zaposlenih u školama koji su se istakli kvalitetnim i posvećenim radom dobiti priliku da budu primljeni u stalni radni odnos. U prvom konkursu posao će dobiti prosvetni radnici koji su počeli da rade 2014. i 2015. godine kao i pre toga.

„U prvom krugu ih je bilo ukupno 174 koji su predavali različite predmete a najviše je bilo učitelja, zatim kurira, domara, servirki, higijeničara, 56, ali je bilo vrlo malo nastavnika koji su i srce sistema“, kaže  Gejo.

„ U drugom krugu zaposleno je na neodređeno 140 nastavnika koji su radili sa punom normom, a onda su spustili normu na 60 do 100 procenata. U tom krugu je prošlo 147 zaposlenih u školama“, kazao je Gejo.

Dragan Gejo je dodao su posebno traženi profesori stručnih predmeta u stručnim školama. Među njima se nalaze prpofesori geodezije, informatike i računarstva kao i profesori nemačkog jezika.

Dragan Gejo

„Profesori geodezije su nam uvek bili deficitarni kao i ostalih specifičnih građevinskih predmeta, a sada nam sve više nedostaju profesori informatike i računarstva. Njih ima, ali oni ne žele da rade u prosveti i traže jače i moćnije firme gde su dobro plaćeni“, ističe Gejo.

Prema njegovim rečima u narednom periodu se očekuje i definisanija mreža škola, odnosno spajanje škola,a  takvih u Nišu ima desetak. Objašnjava da bi se sredstva koja bi se na taj način uštedela upotrebila za modernizaciju nastave.

„Spajaćemo neke manje škole sa većim. Na području Niša biće spojeno desetak škola, smanjićemo i broj izdvojenih odeljenja. Primera radi ako škola ima 20 izdvojenih odeljenja u kojima je, ponekad jedno ili dva deteta, biće spojena u jedno ili sa matičnom školom. Mozda ta deca mogu da se voze do matične škole što bi bilo racionalnije“, ističe Gejo.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde