Naslovna Društvo Posle dve decenije borbe borci na korak do naplate ratnih dnevnica

Posle dve decenije borbe borci na korak do naplate ratnih dnevnica

2
PODELI

Udruženje boraca “Oko sokolovo” organizuje tribinu koja će se održati 12. februara u sali Skupštine grada Niša u ulici Nikole Pašića sa početkom u 16 sati, a teme tribine su dogovor o načinu isplate ratnih dnevnica i izrada Zakona o borcima, porodicama poginulih i preminulih boraca i ratnih vojnih invalida koji se nalazi u skupštinskoj proceduri. Tribini će prisustvovati borci iz svih boračkih udruženja na koje se ove teme odnose.

“Kada se radi o Zakonu za nas je najvažnije da se izborimo za mogućnost besplatnog lečenja boraca, da primaju borački dodatak i penzija, ali  i da ostvarimo niz drugih povoljnosti i čemu ćemo više govoriti na tribini. Najveći problem je isplata ratnih dnevica koje naši borci čekaju već 20 godina”, kaže Dejan Veličković, predsednik Udruženja “Oko sokolovo” iz Niša.

Prema njegovim rečima mnogi borci su u teškoj finansijskoj situaciji koju posebno opterećuju dugovanja za komunalne usluge, a isplata ratnih dnevnica bi u ovom slučaju za njih bila neka vrsta rešenja ovog problema.

“Borba za isplatu ratnih dnevnica počela je novembra prošle godine kada smo 17 dana proveli u Beogradu i spavali u šatorima, ali smo uspeli da se sretnemo  sa premijerkom Anom Brnabić kada smo dogovorili da se formira radna grupa, da se ustanovi tačan broj boraca preko Ministarstva odbrane, ko je dnevnice naplatio preko SUD-a i ko nije”, objašnjava Veličković.

Obećanja koja su tada data i ispunjena su. 

“Radna grupa je formirana i čine je predstavnici udruženja boraca, Ministarstva odbrane i Ministarstva pravde, i predstavnici Kabineta predsednika Vlade Srbije. Sledećeg četvrta idemo ponovo na sastanak i dogovor o tačnom iznosu dnevnica, ali moramo još  da se konkretnije dogovorimo oko načina isplata dnevnica, da li će to biti odjednom ili na nekoliko rata, ali smo na pragu da ovaj problem posle 20 godina rešimo”, zaključuje Dejan Veličković koji se nalazi u pregovaračakom timu u ime boraca zajedno sa Dejanom Miloševićem, predsednikom Udruženja “Gvozdebi puk” i Miroslavom Živkovićem, advokatom koji zastupa interese boraca.

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde