Naslovna Sve vesti Niš Zimski uspon na Seličevicu održava se 2. februara

Zimski uspon na Seličevicu održava se 2. februara

107
0
PODELI

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 2. februara 2020.godine, lokalnu akciju na planini Seličevici, južno od Niša, u neposrednoj blizini grada.

Predviđeno je da se izvrši uspon od sela Vukmanovo do vrha Ibrovica (drugi naziv vrha je Velika Tumba), koji je sa 903 metra nadmorske visine i najviša tačka Seličevice.

Silazak sa vrha izvešće se do sela Bebatovo, te će ukupna dužina trase iznositi 11 kilometara – 6 kilometara u usponu i 5 kilometara pri silasku. Planinarsko društvo “Preslap”, uz podršku grada Niša, svakog oktobra meseca organizuje uspon na planinu Seličevicu u čast oslobodilaca Niša, i ta trasa je dugačka 16 kilometara, a počinje kod stadiona “Mašinac” na Delijskom visu. Praktično, na lokalnoj akciji 2. februara, neće se ići prvih 5 kilometara od Delijskog visa do sela Vukmanova.

Uspon na Ibrovicu, iz pravca Vukmanova, odvija se po širokom šumskom putu, vijugavom, prohodnom, a na dužini od 6 kilometara savladava se oko 600 metara visinske razlike. Ova staza spada u lakše, i Planinarsko društvo “Preslap” ovim putem poziva i planinare i rekreativce da nedelju, 2.februar, provedu u lepom i prijatnom prijatnom ambijentu na Seličevici.

Predviđeno je da se na akciju ode, i sa akcije vrati, prigradskim autobuskim prevozom, kružnom linijom Niš – Vukmanovo – Berbatovo – Niš. Jutarnji polazak za Vukmanovo je u 8 sati sa prigradske stanice, a ovaj autobus staje i u Zetskoj ulici kod Distribucije. Oko 16 časova, učesnici akcije će u selu Berbatovo ući u autobus na kružnoj liniji i njime se vratiti u Niš.

Za akciju je potrebna standardna oprema za zimske uslove, u koju spadaju kvalitetne planilnarske cipele, kamašne, štapovi za hodanje. Potrebno je slojevito se obući – nositi majicu, duks, polar, tanju jaknu, kapu i rukavice. Hranu poneti od kuće – par sendviča i slatkiša, a potrebna količina vode je 2 litra.

Vođa akcije je Slobodan Vasković, kontakt telefon: 0631118508.
Prijavljivanje za akciju nije potrebno, samo treba doći u selo Vukmanovo, odakle i kreće uspon.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde