Naslovna Društvo Unija sindikata prosvetnih radnika najavila štrajk u martu

Unija sindikata prosvetnih radnika najavila štrajk u martu

287
0
PODELI

Članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije najavljuju protest u martu, jer, kako navode, ni nakon pet godina nisu ispunjeni zahtevi iz sporazuma sa Vladom. Iz Unije sindikata prosvetnih radnika najavljuju proteste 17. marta, ispred Ministarstva prosvete, a časovi će tog dana biti skraćeni na 30 minut u svim školama u kojima postoji članstvo ovog sindikata. 

“Na sednici Glavnog odbora je doneta odluka da organizujemo proteste 17.marta i u pregovorima smo i sa drugim sindikatima”, kaže Milica Marković, član Glavnog odbora Unije sindikata Srbije. “Unija ima konkretne zahteve i želimo da ti zahtevi iz sporazuma 2015.godine jedanput budu ostavreni jer smo mi svoje obeveze izvršili, ali ne i država”.

Povećanje koeficijenata radnika u prosveti da bi imali  bolju polaznu tačku za najavljeno uvođenje platnih razreda 2020.godine, jedan je od zahteva prosvetara.

“Tražimo i korekciju koeficijenata  zaposlenih u prosveti koji imaju različite koeficijente a rade sa istom stručnom spremom u prosveti”, dodala je Marković.

Isplata 30.000 dinara za šest Svetosavskih nagrada od 2015. do 2020.godine predviđenih potpisanim Sporazumom o rešavanju spornih pitanja i Posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u obrazovanju, takođe se nalazi među zahtevima. Zahteva se i isplata od 25.000 dinara iz uštede predviđenih Sporazumom koje su ostvarene  u sistemu smeštanjem tehnoloških viškova. Ušteda je procenjena na 5 milijardi dinara.

“Imamo jasno formulisanih sedam zahteva, a među njima je i zahtev  da se administrativnim radnicima i domarima sa četvrtim stepenom stručne spreme koriguje sadašnji koeficijent od 8,62 na 13,42 koliko iznosi koeficijent četvrtog stepena u nastavi, a koeficijent šefa računovodstva sa šestim stepenom od 13,73 koriguje na 14,88 koliko iznosi koeficijent šestog stepena u nastavi”, objašnjava Milica Marković.

Zahteva se i isplata dnevnice oduzete 28.septembra 2017.godine zbog štrajka Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije . Tada je članstvu oduzeto preko 8 miliona dinara, a razlog obustave nastave bili su pravedni platni razredi. Među zahtevima je i zahtev za plaćanje angažovanja članova u radnim podgrupama pri školskim upravama kao i Centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu prosvete.

“Tražimo i primenu Pravilnika o plaćanju unošenja podataka u Informacioni sistem “Dositej” koji je potpisao aktuelni ministar lično u avgustu 2016.godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde