Naslovna Društvo Putevi Srbije ponovo upozorili vozače da ne ulaze i izlaze sa auto-puta...

Putevi Srbije ponovo upozorili vozače da ne ulaze i izlaze sa auto-puta preko iste rampe

86
0
PODELI

Povodom učestale pojave da učesnici u saobraćaju koriste istu naplatnu stanicu “Niš sever” za ulaz i za izlaz sa auto-puta Beograd-Niš, Javno preduzeće “Putevi Srbije” oglasilo se novim saopštenjem u kome se vozači ponovo upozoravaju da će u slučaju ulaska i izlaska sa auto-put preko iste naplatne rampe platiti putarinu za najdužu relaciju i troškove vanrednog postupka jer u takvim slučajevima nije moguće utvrditi broj pređenih kilometara.

“Primera radi, kada učesnik u saobraćaju uzme magnetnu karticu na naplatnoj stanici “Beograd” i izađe na naplatnoj stanici “Smederevo”, tačno se zna koliko je kilometara prešao i na osnovu čega je obračunata putarina, dok u slučaju vraćanja na istu naplatnu stanicu sa koje se pošlo, nije moguće ni na koji način uvrditi broj pređenih kilometara”, naveli su u “Putevima Srbije”.

U saopštenju se podseća da su u zoni grada Niša u četvrtak, 16. januara puštene u rad četiri nove naplatne stanice kao funkcionalna celina zatvorenog sistema naplate putarine od Beograda do Preševa, odnosno od Beograda do Dimitrovgrada.

Novi sistem naplate putarine, rečeno je, omogućio je da od Beograda do granice sa Bugarskom budu samo dve čeone naplatne stanice, umesto četiri, koliko bi bilo po starom sistemu naplate putarine, a u pravcu prema Republici Severnoj Makedoniji smanjen je broj čeonih naplatnih stanica sa četiri na dve, što je znatno ubrzalo protok saobraćaja na Koridoru 10.

“Zatvoreni sistem naplate putarine je pravedniji sistem naplate koji je preporučen direktivama Evropske unije i koji se primenjuje u većini evropskih zemalja gde se putarina plaća prema pređenom kilometru, odnosno samo za deo puta koji se koristi”, istakli su u “Putevima Srbije”.

Iz tog preduzeća su najavili da će razmotriti predloge za prevazilaženje trenutne situacije sa naplatom putarin u slučaju ulaska i izlaska sa auto-puta preko iste naplatne stanice.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde