Naslovna Društvo Vojna bolnica obeležila 142 godine rada

Vojna bolnica obeležila 142 godine rada

94
0
PODELI

Vojna bolnica u Nišu obeležila je 142 godine postojanja i rada, a tim povodom u krugu ove ustanove otkrivena je bista pukovniku dr Vladanu Đorđeviću čijom je zaslugom ova zdravstvena ustanova otpočela svoj rad deleke 1878.godine. Istog dana u Domu vojske je održana svečana akademija nakon čega je u holu Doma vojske otvorena izložba  “Dr Vladan Đorđević”, čoveka koji je zaslužan za rad nekoliko institucija, a za njegovo ime se vezuje i osnovanje Srpskog lekarskog društva kao i Crvenog krsta Srbije.

Nakon otkrivanja biste dr Vladani Đorđeviću položeni su venci, a polaganjem venaca na spomen piramidu odata je pošta i postradalim borcima i civilima od pegavog tifusa.

Otkrivanju biste prisustvovale su mnogobrojne zvanice, a vence su položili načelnica Nišavskog upravnog okruga Dragana Sotirovski,  gradonačelnik Niša Darko Bulatović, predstavnici grada Niša, ustanova i institucija, Vojske Srbije, predstavnici mnogobrojnih udruženja, čuvara srpske tradicije.

“Ovih 142 godine Vojna bolnica je snažan oslonac srpskoj vojsci kroz sve odbrambene i oslobodilačke ratove koji su vođeni na ovim prostorima”, kazao  je pukovnik dr Jovica Stanojković, upravnik Vojne bolnice Niš.

Načelnica Nišavskog okruga Dragana Sotirovski položila je venac

Ona i svedok mnogih značajnih događaja koji su se zbili na ovim prostorima. Vojna bolnica je danas snažna, jaka , renovirana vojnozdravstvena ustanova i pruža najviši nivo zdravstvene zaštite svim kategorijama vojnih osiguranika. U sardanji sa Republičkim fondom za zdravstveno osiguranje unazad par godina usluge pružamo i građanima Niša koji su  izuzetno zadovoljni i sa  velikim poverenjem dolaze u našu ustanovu, a na nama je zadatak da to poverenje opravdamo našim budućim radom”, istako je pukovnik dr Jovica Stanojković.

Nacrt i idejni projekat za bistu dr Vladana Đorđevića sačinio je niški arhitekta i društveni radnik Hadži Ivan Redi. U saradnji sa vajarom Miroljubom Kostićem  urađena je bista visine 65 cenimetra koja prikazuje doktora Đorđevića u vremenu kada je bio osnovač Vojne bolnice u Nišu.

Spomen obeležje Vojne bolnice je satkano od nekoliko elemenata. Ključni  element je bista dr Vladana Đorđevića, delo mog velikog prijatelja, izvanrednog umetnika  koji, na žalost, nije više sa nama Miroljuba Kostića. Kada sam ga upoznao sa pričom da će ova godina  biti posvećena dr Vladanu Đorđeviću i da sam spreman da se sve to uradi on se priključio mojim idejama i zajedno smo napravili bistu koja će  obeležeti jedno vreme promene odnosa grada prema kulturi pamćenja. Mi imamo bogatu istoriju, značajne ljude i ovo je prvi korak  da kultura pamćenja, ono o čemu smo na Savetu za kulturu često govorili, mora da bude temelj jednog društva, a u ovom slučaju jednog grada, a to je Niš”, istakao je Hadži Ivan Redi.

Nakon svečane akademije održane u Domu Vojske otvorena je i izložba posvećena pukovniku dr Vladanu Đorđeviću.

“Pripremajući izložbu i sama sam se upoznavala sa likom i delom dr Vladana Đorđevića i sa svim segmentima njegovog života. Poznato je da je bio prvi školovani hirurg u Srbiji, karijeru kao vojni lekar započeo je 1871.godine, zatim  je angažovan kao lični lekar kneza Miloša Obrenovića i  svakako je ličnost koja je obeležila poslednje dekade 19 veka.  Bio je poznat i kao uspešan predsednik Beogradske opštine, okušao se  kao ministar u Vladi Nikole Hristića da bi svoju političku karijeru završio kao predsednik Vlade Srbije”, istakla je Ivana Gruden-Milentijević, istoričar Narodnog muzeja u Nišu najavljujući izložbu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde