Naslovna Sve vesti Niš Planinari „Preslapa“ kreću u osvajanje Akonkagve

Planinari „Preslapa“ kreću u osvajanje Akonkagve

0
PODELI

Pod vođstvom Zorana Pavlovića Paće iz Predejana, od 28. januara do 22. februara 2020.godine, biće izvedena ekspedicija na vrh Akonkagva koji se nalazi na 6962 metara nadmorske visine, u Aregentini, najviši vrh planinskog masiva Andi, najviši vrh Južne Amerike, i istovremeno najviši vrh južne i zapadne polulopte planete Zemlje.

Na ekspediciji će učestvovati šestorica planinara iz Srbije, Hrvatske i Severne Makedonije. Srbiju će, pored Zorana Pavlovića Paće, predstavljati još i Dragan Tadić, Dejan Milojević i Miroslav Dokman, iz Hrvatske, put Akonkagve kreće Predrag Lučić, a Sašo Paligora je predstavnik Severne Makedonije. 

Vrh Akonkagva

Miroslav Dokman, predsednik Planinarskog društva „Preslap“  tako ima priliku da postane četvrti Nišlija koji je zakoračio na Akonkagvu. Na Akonkagvu su se popeli pokojni Zoran Miletić, zatim Slobodan Gejo i Igor Radosavljević. Nišlija Miroslav Dokman na ekspediciju nosi svečanu zastavu Grada Niša, koju je već isticao na planini Fudži u Japanu i na Mon Blanu, najvišem vrhu Alpa.

“Ekspedicija na Akonkagvu je izuzetno zahtevna, kako fizički, tako i psihološki. Potrebna je vrhunska priprema svakog učesnika ponaosob, a izazovi će planinare dočekati odmah po dolasku u Argentinu. Naime, prvi aklimatizacioni usponi biće obavljeni po izuzetno toplom vremenu, sa temeperaturom iznad tridesetog podeoka. S druge strane, završna etapa biće izvedena u uslovma večite zime, gde se temperature spuštaju i do blizu minus četrdeset stepeni, uz udare olujnih vetrova, i razređenim vazduhom, sa količinom kiseonika koja je više nego duplo manja u odnosu na nadmorske visine srpskih gradova”, kažu u PD “Preslap”.

Na predstojećoj ekspediciji, aklimatizacioni usponi obaviće se od sela Horkones, 2600 metara nadmorske visine do prvog kampa Konfluencija 3300 metara nadmorske visine, pa do kampa Francija na 4000 metara, potom se ide ka baznom kampu Plaza de Mules na 4200 metara. U baznom kampu, ekspedicija Zorana Pavlovića biće smeštena u velikom šatoru koji obezbeđuje logistička agencija iz Argentine. 

“U višim kampovima, kao što su Nido de Kondores na 5300 metara i Kolera na 5900 metara, naši planinari spavaće u šatorima koje će, zajedno sa svom opremom i namiranicama, izneti na svojim leđima. U najvišem delu planine, učesnici ekspedicije topiće sneg i led kako bi obezbedili vodu za piće. Najveće opasnosti upravo će vrebati u ovom delu, zbog vremenskih uslova i stalne borbe sa vetrovima i hladnoćom i potrebe da se organizam očuva spremnim za konačan uspon. Očekuje se da će se na sam vrh, ekspedicija uputiti između 10 i 13.februara”, dodaju iz “Preslapa”.

Svi učesnici ekspedicije izuzetno su iskusni, i već su učestvovali na ekspedicijama na Elbrusu, najvišem vrhu Evrope, na Mon Blanu i ostalim vrhovima Alpa, na Kilimandžaru, popeli su se na većinu planina Srbije i Balkanskog poluostrva.

Nišlija  Miroslav Dokman tvrdi da će učešće na ekspediciji na Akonkagvi, za njega biti vrhunac dugogodišnje i bogate sportske karijere.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde