Naslovna ŠTO da ne KAŽEM ŠTO DA NE KAŽEM – DOĐI BOŽE DA SE KRSTIŠ

ŠTO DA NE KAŽEM – DOĐI BOŽE DA SE KRSTIŠ

79
0
PODELI

Parlamentarni izbori u Srbiji biće održani 19. ili 26. aprila, saopštio je juče predsednik Aleksandar Vučić. Po njegovom mišljenju izbori će biti najverovatnije 26 aprila. Dakle, čuli smo pucanj za start. Sada će uslediti – dođi Bože da se krstiš.

Zašto? Pa zato što će svako krenuti u svoj posao, a poslovi se bitno razlikuju. Vlast će krenuti u kampanju u kojoj mora da pokaže ono što je u međuvremenu radila, kako bi privukla glasače da za nju ponovo glasaju. Što je sasvim normalno i prirodno. Ponekad će i preterivati u tome, ali Bože moj – nije ni prva ni poslednja koja to čini. Konzumirajte preporučeno u dozama koje vam ne štete, i sve će biti u redu. Niko nije lud da ne pokaže svoje rezultate, a ko smatra da vlast preteruje ili laže, neka to javno kaže i dokaže, ili neka zauvek ćuti.

U težoj poziciji je opozicija. Šta sad? Htela je izbore, jel tako? Izvolte izbore. Sad sledi pitanje: Kako? Kako izaći na izbore nespreman i nedorastao? To ti je kao da izađeš u ring, pa ne vodiš računa ko je laka, a ko teška kategorija. Ali kad u ring uđeš, pa ugledaš protivnika, pa se smrzneš od straha…….e , onda moraš da se vadiš. Na rukavice koje te žuljaju, na dres koji ti je pretesan, na širinu i dužinu prostora u kojem ne možeš da se razmahneš, na sudiju koji nije na tvojoj strani……..Nešto moraš da smisliš, kako se pred narodom ne bi obrukao.

Opozicija se svojevremeno, potpisivanjem sporazuma sa narodom, jasno obavezala na bojkot. Biračko telo očekuje bojkot, osim ukoliko ne bi bili prihvaćeni svi zahtevi opozicije. To, međutim, nije realno,prvo zato što je mnogo toga u zahtevima nerealno. Zahtevi se svode na sve ili ništa. A onda i zbog toga što je premalo vremena da se sve krive Drine isprave.

S druge strane, učešće na izborima imalo bi katastrofalan efekat s obzirom da će onaj deo opozicije koji izađe na izbore postići minoran rezultat, što bi apsolutno bila usluga vlasti. Da im nisam u koži, ni u jednoj opciji. Nije im lako, mora se priznati. Predstoji “vađevina” iz postojeće situacije kojom bi zadržali dostojanstvo, iako su gubitnici.

2000-te je to bilo lako. I međunarodna i domaća politika nije uopšte išla na ruku Miloševiću. Mrze ga tamo, mrze ga i ovamo. Vučić nije u takvoj poziciji – na sreću njegovu, i na žalost opozicije. Dakle, propalo.

Recimo da mediji nisu valjali tada, a da ne valjaju ni sada. Opozicija ih je, i tako režimske i okrenute vlasti te 2000-te pobedila. Šta je sprečava da to i sada učini?

Razgovori sa predstavnicima EU su rezultirali i nekim izmenama izbornog zakona. Nije dovoljno, kaže opozicija. Verujem da je tako, nije dovoljno, jer sve ostalo toliko škripi, da to ne može da bude dovoljno.

Najviše iritira Vučić sa svojim saradnicima. Pa mora li, brate, da se onoliko slika i pokazuje te investiicije, to zapošljavanje, te puteve, tunele, građevine……sve se lepo vidi, tu čovek ništa ne može da učini, da bi se sakrilo od očiju javnosti. Osim da se Vučiću u predizbornoj kampanji zabrani da o tome govori. I da se slika pored rezultata svoga rada.

A i bezobrazan je. Otvoreno, narodski govori o svemu, i onda nam ide na živce. Ogoli istinu, pa ti vidi šta ćeš. Naravno da nervira one koji ga ne vole. Ima da ćuti i da se pravi mrtav dok traje kampanja.

Šalim se ja malo, dozvoljavajući sebi da to činim, jer sam bila živi svedok svih ranijih kampanja, pa počne da mi biva muka od prigovaranja onih, koji su pre nekoliko godina govorili sasvim drugu priču, kada im je sve nenormalno danas tada bilo normalno, kada su se – čak i podrugljivo – odnosili prema tadašnjoj opoziciji, kojoj je pripadao i današnji predsednik Vučić.

Sa jednom malom razlikom, izvinjavam se što podsećam……Vučić je na vlast došao regularno, na izborima, osvojivši najveći broj glasova. Bez građanske neposlušnosti, bez protesta, bez paljenja Skupštine i šikaniranja političkih protivnika, sasvim legalno i sasvim normalno i u

uslovima koji ni njemu nisu odgovarali. I, pobedio je one, koji su po svemu sudeći svojim obećanjima narod prevarili.

Sada Vučić ima priliku da testira sebe kod građana. Da građani odgovore je li ih je prevario ili nije. I oni će to učiniti na izborima. Ne znam samo što se opozicija toliko boji takvog trenutka. Ukoliko je Vučić toliko loš, kakvim ga oni prikazuju ……narod će ga poslati u prošlost. Uostalom ko što je i njih poslao. Ili je, ipak, u pitanju bokser teške kategorije sa kim se ne bi upuštali u borbu, jer nisu dovoljno vežbali pa se boje nokauta u prvoj rundi. A paljenje Skupštine i ostale pomoćne metode, izgleda da više ne pale. Čak ni kod naroda.

18.Januar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde