Naslovna Sve vesti Niš ŠTO DA NE KAŽEM – OBRNI OKRENI, VUČIĆ JE KRIV

ŠTO DA NE KAŽEM – OBRNI OKRENI, VUČIĆ JE KRIV

102
0
PODELI

Sve, sve……ali nisam mogla ni da sanjam da ova vlast može da bude kriva i za zagađen vazduh. A kriva je, evo ovih dana smo mogli da se uverimo da je kriva. Sav bes i sva negativna energija usmerena je ka aktuelnoj vlasti, Vučiću, Ani Brnabić i ostalim manje važnim krivcima u lancu. “Pa da li su oni normalni, kako mogu da dozvole da udišemo takav vazduh, pogužićemo se, pomrećemo…..”

Koga ti sada da ubediš da je i ranijih godina vazduh bio zagađen samo niko to nije merio i dizao toliku prašinu, kome da dokažeš da je u drugim zemljama daleko zagađeniji, kome da objasniš da će za koji dan sve to proći i da je o prirodi reč, o prirodi koja nam vraća milo za drago za svu našu nepažnju, neodgovornost i zločin koji nad njom činimo godinama, decenijama, pa vekovima ako hoćete. Kome taman sada kada je pronašao krivca i kad se nameračio da mu prilepi još jednu, u nizu krivica, kako bi sam ućario neki poen. Makar bilo i na vazduhu.

Premijerka Srbije Ana Brnabić, posle hitne sednice Vlade tim povodom, izjavila je da nisu potrebne hitne mere zbog zagađenosti vazduha, navodeći da zagađenje nije veće nego prethodnih godina. I objasnila da je sastanak održan zato što nije bila zadovoljna kako je vlada do sada komunicirala na ovu temu i što građanima nije predočila šta je sve do sada urađeno.

Brnabić je naglasila da niko ne beži od toga da se mora uraditi mnogo toga u oblasti zaštite životne sredine, jer decenijama ništa nije ulagano u to.Podsetila je da još uvek oko 10 odsto toplana u Srbiji koristi mazut, što je, kaže, nedopustivo i mora da se promeni.

Premijerka je podvukla da je upravo zato uloženo 500 miliona evra u gasifikaciju, kao i da se pregovara sa nemačkim KfW za projekat u okviru kojeg bi toplane sa mazuta ili uglja prešle na biomasu.

Brnabić je navela da je u kontinuitetu uloženo više od 450 miliona evra za filtere za termoelektrane ili 500 miliona evra za širenje gasovodne mreže, upravo da bi se omogućila izgradnja sistema centralnog grejanja, koji je mnogo povoljniji za životnu sredinu.

Dodala je da su u budžetu predviđene subvencije za kupovinu električkih hibridnih vozila, ali da su, kada se ta vest pojavila, usledile kritike da se subvencioniše najbogatiji sloj stanovništa. Navela je još niz mera, al ko to čuje. Svi ponavljaju Vučićevu rečenicu, izvučenu iz konteksta “da je skočio standard, pa je zato vazduh zagađen”. Ne znam je li ili nije skočio standard, ali znam da su gužve na ulicama takve, kao da imamo švedske, a ne srpske plate. A vazduh zagađuju upravo ti “siromašni građani, koji nemaju ni za leba”, ali za benzin imaju i iz automobila ne izlaze.

A onda čujem: “Vazduh zagađuju one kineske fabrike što ih je doveo Vučić. Dok oni nisu došli, vazduh je bio čist”.

Ne znam šta da kažem, načisto sam zatečena. Jesmo li stvarno toliko glupi, ili smo do te mere zli da smo u zluradim konstatacijama nadmašili i sami sebe. Vučić kriv što je vazduh zagađen? Da se čovek prekrsti “s obe ruke”. A šta da je neko drugi na vlasti, vazduh ne bi bio zagađen? Taj neko bi…….a šta bi taj neko uradio, izvinite? Volela bih da mi neko objasni kako bi bilo ko, ko se ne zove Vučić, građanima obezbedio čistiji vazduh.

Kad smo već kod Vučića, mislim da ga treba okriviti i što ove zime sneg uopšte nije pao. Pa kakva je to zima bez snega? Ima li to smisla i na šta to liči? Da građanima ne obezbedi sneg usred zime, pa ni za Novu godinu i Božić. Sramota! Nego sreća

te idu izbori, pa će gore navedeni imati priliku da glasaju za nekog drugog ko će im, pored ostalog, obezbediti i čist vazduh, i sneg zimi, i sunce leti, i kišu na jesen…….ako do svega toga može mržnjom da se stigne, naravno. I naopakim ponašanjem.

17.Januar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde