Naslovna Sve vesti Bela Palanka Opštinsko veće Opštine Bela Palanka usvojilo memorandum o izgradnji fabrike auto-delova

Opštinsko veće Opštine Bela Palanka usvojilo memorandum o izgradnji fabrike auto-delova

193
0
PODELI

Sto dvadesetu sednicu Opštinskog veća Opštine Bela Palanka obeležilo je donošenje značajnih odluka za budućnost svih građana opštine. Članovi veća dali su saglasnost na Memorandum o razumevanju Opštine Bela Palanka sa novim investitorom Privrednim društvom TGRS u vezi izgradnje fabrike auto-delova i otvaranje novih radnih mesta.

Memorandumom, koji potpisuje i Regionalna razvojna agencija Jug, utvrđuju se međusobna prava i obaveze, kao i saradnja u cilju realizacije investicionog projekta koji će doprineti lokalnom ekonomskom razvoju opštine Bela Palanka, kroz zapošljavanje 350 osoba, a koji će investitor realizovati sopstvenim finansijskim sredstvima i državnim subvencijama dobijenim od strane Republike Srbije.

”Ovo je veoma značajna tačka dnevnog reda sednice i ja sam izuzetno ponosan što smo uz veliku podršku predsednika Aleksandra Vučića uspeli da dovedemo drugog investitora i nastavimo proces ekonomskog razvoja opštine. U prvoj fazi do 30.juna 2020.godine biće uposleno 100 radnika na braunfild lokaciji u Beloj Palanci. To je bivši objekat ‘’Crni Marko’’ i biće dat investitoru u zakup nakon rekonstrukcije. Inače, radi se o investitoru u oblasti proizvodnje delova za auto industriju. Do sada je pristiglo oko 300 radnih biografija od strane građana naše opštine i krenulo se sa obukama za rad u fabrici gde će se prizvoditi volani za automobile. U drugoj fazi, odnosno, do kraja 2021.godine biće izgrađena fabrika u industrijskoj zoni ”Murica 1”, tako da ćemo do ovog perioda zaposliti 350 Belopalančana. ‘’- istakao je Goran Miljković predsednik opštine Bela Palanka na sednici Opštinskog veća .

Opština Bela Palanka nastavlja sa sprovođenjem mera populacione politike i u 2020.godini. Izmena Pravilnika o finansijskoj podršci porodici sa novorođenom decom, doneta na sednici veća, predviđa da svaka porodilja sa teritorije opštine Bela Palanka umesto dosadašnjih 30.000 dinara, dobija novčanu pomoć u iznosu od 50.000 dinara.

Biće nastavljena i podela bebi paketa u 2020.godini, a bračni parovi dobijaće i auto-sedište kako bi se omogućila što bezbednija vožnja za sve bebe. Opština Bela Palanka i u 2020.godini finansiraće postupak vantelesne oplodnje u iznosu od 250.000 dinara. Pravilnik o ovoj finansijskoj pomoći donet je na sednici veća.

I u 2020 godini biće organizovan besplatan prevoz za sve učenike osnovnih i srednje škole na teritoriji opštine Bela Palanka koji stanuju na većoj udaljenosti od 4 km od škole. Besplatan prevoz biće organizovan vozilima u vlasništvu Opštinske uprave i za učenike koji odlaze na takmičenja, članove sekcija Ustanove kulture Remezijana i za članove sportskih klubova.

Doneta je Odluka o dodeli subvencija privatnim preduzetnicima i privrednim društvima za podsticaj zapošljavanja teže zapošljivih lica kroz davanje suvbvencija poslodavcima za zapošljanjanje lica kojima je do sticanja uslova za odlazak u penziju po osnovu godina života ili godina staža osiguranja preostalo najviše 36 meseci. Ovu pogodnost iskoristilo je do sada 120 ljudi a Opština Bela Palanka je u prethodnoj godini povećala sredstva za ovu meru.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde