Naslovna Društvo NSZ: Nezaposlenost u Nišu manja za 10 odsto

NSZ: Nezaposlenost u Nišu manja za 10 odsto

0
PODELI
foto: arhiva

Na kraju 2019.godine možemo reći da smo  zadovoljni rezultatima jer se nastavio trent pada nezaposlenih lica na teritoriji grada Niša i Nišavskog upravnog okruga. Trenutno imamo 33.853 aktivnih tražioca zaposlenja, odnosno 22.473 aktivnih tražioca zaposlenja na teritoriji grada Niša i to je u odnosu na pre pet godina 34 procenata manje, kazao je Boban Matić, direktor niške Filijale NSZ-a na završnoj ovogodišnjoj pres konferenciji, kojoj su prisustvovali i predstavnici stranih i više domaćih kompanija koje posluju u Nišu.

“Pored otvaranja velikih kompanija koje su zadnjih nekoliko godina zaposlile najveći broj lica veliki doprinos smanjenju broja nezaposlenih jeste i Nacionalni akcioni plan koji sprovodi Vlada Republike Srbije kao i Lokalni  akcioni planovi u okviru kojih lokalne samouprave izdvajaju sredstva namenjena zapošljavanju lica sa svojih teritorija”, kazao je Mitić. “I ove godine je preko 2500 lica uključeno kroz aktivne mere zapošljavanja za šta je izdvojeno 466 miliona dinara iz reubličke, ali i gradske kase”.

Novi javni pozivi za zapošljavanje u okviru akcionog plana biće raspisani početkom iduće godine.

“To su tri kategorije programa, programi zapošljavanja, programi obuke i obrazovanja kao i  programi zapošljavanja osoba sa invaliditetom” dodao je Matić.

Prema njegovim rečima najviše  je nezaposlenih lica sa trećim i četvrtim stepenom negde oko 60  procenata, nakon toga dolaze lica sa sedmim stepenom i veliki broj nazaposlenih bez kvalifikacija.

Boban Matić foto: GP018

“Kada govorimo o pojedinačnim delatnostima i kada je  u pitanju sedmi stepen najviše imamo diplomiranih ekonomista, pravnika i doktora, a kada su u pitanju lica sa srednjim stručnim obrazovanjem to su gimnazijalci, ekonomski i medicinskih tehničara, trgovaca”, dodao je Matić.

Najveća potražanja je za operaterima u autoinsdustriji i za tekstilnim radnicima, a veliko je potraživanje i za radnicima u IT sektoru.

Na evidenciji Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje nalazi se 22.473 Nišlija, što je zaoko 10 odsto manje nego prošle godine.

Ove godine zaposlio se 571 Nišlija po osnovu podsticaja podlodavaca za otvaranje novih radnih mesta,  dok je 501 nezaposleni bio angažovan na javnim radovima. Subvencije za otvaranje sopstvene firme iskoristilo je 385 Nišlija. Finansiran je i pripravnički staž za 72 nezaposlena, kao i stručna praksa za 619 ljudi sa evidencije biroa. U obuke koje su realizovane na zahtev poslodavaca bilo je uključeno 19 Nišlija. Osnovno obrazovanje odraslih i različite vrste dokvalifikacija prošlo je 325 ljudi. Pažnja je posvećena i nezaposlenim osobama sa invaliditetom, te su u ovim programima učestvovale ukupno 233 osobe sa invaliditetom.

Praktično isto procentualno smanjenje u odnosu na prethodne godine pokazuju i podaci, koji uključuju i okolne opštine, za koje je nadležna niška Filijala.                    

Naime, na evidenciji niškog biroa, uključujući i više manjih opštine u okolini Niša, nalaze se trenutno ukupno 33.853 nezaposlene osobe. Pre tri godine bilo ih je 45.062, odnosno za 25 odsto više. Pre pet godina, 2014.godine, nezaposlenih u niškom regionu bilo je 50. 635, što je za 33 odsto više nego što pokazuju najnoviji podaci. Strane kompanije, njih šest, koje posluju u Nišu prethodnih godina, od početka svog rada zaposlile su ukupno oko 12.500 Nišlija.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde