Naslovna Društvo Učenici OŠ “Bubanjski heroji” snimili dokumentarac o istoriji Niša

Učenici OŠ “Bubanjski heroji” snimili dokumentarac o istoriji Niša

189
0
PODELI
Dokumentarni film snimili učenici OŠ "Bubanjski heroji"

Posle tri meseca snimanja i produkcije film “Istorijske, verske i kulturne tekovine grada Niša i okoline” objavljen je na internetu kao poklon gradu Nišu. Za film su najviše zaslužni učenici osmog razreda OŠ “Bubanjski heroji” iz Niša uz pomoć autora i inicijatora, profesora istorije, Đorđa Bojanića i veroučitelja, đakona Dejana Jovanovića.

“Škola već “Bubanjski heroji” duži niz godina učestvuje u međunarodnoj rusko-srpskoj prosvetnoj saradnji u korelaciji između predmeta istorija i veronauka. Saradnja je ostvarena sa Osnovnom školom № 11 iz Šuje, iz Ivanovske oblasti (Ruska Federacija). Projekat je odobren od strane Ministarstva Prosvete Ruske Federacije, a dokument su potpisali direktori pomenutih škola. Kao plod ove saradnje, tokom prvog polugodišta tekuće školske godine nastao je pomenuti dokumentarni film,” prenosi Đorđe Bojanić.

 

 

“U ovom projektu je i Rusko-srpski dijalog koji predvodi direktor Evgeni Osenkov iz grada Vornježa, koji će i plasirati film za ruske turiste koji nameravaju da obiđu naš grad i Srbiju”, naglašava Đorđe Bojanić. “Od početka septembra sa učenicima parcijalno smo izašli na preko 50 lokacija od kulturno istoriskog i verskog značaja za grad Niš i Srbiju. Cilj nam je bio da što bliže u kratkim crtama predstavimo kroz video materiajl u vidu filma naš grad đacima iz Rusije, kao i širem auditorijumu gledalaca”, kaže Đorđe Bojanić. 

Trenutno se radi prevod na ruski i engleski jezik, a svako ko želi moći će da pogleda film na jutjubu. 

“Na ovaj način promovišemo naš grad i turističke destinacije u njemu. Sada konačno imamo veliki broj znamenitosti grada na jednom mestu, a moja preporuka je da film pogledaju i sve Nišlije i bolje se upoznaju sa svojim gradom i okolinom. Ovaj projekat sproveden je kroz korelaciju predmeta istorije, veronauke, geografije, srpskog jezika, engleskog jezika, i likovne kulture”, kaže Đorđe Bojanić. “Duga saradnja  OŠ ,,Bubanjski heroji“ iz Niš sa ruskim školama traje već duži niz godina, a plod te zajedničke saradnje su dvadesetak tematskih dokumentarnih filmova, sa čime se ponosimo”.

U toku proteklih  godina zajedno, svako na svoj način, radili su na izradi nekoliko dokumentarnih filmova.

“Cilj je uvek isti, proučavanje srpske i ruske istorije, kulture, običaja i tradicije kroz korelaciju predmeta, i da iz tog zajedničkog rada, gledajući te filmove deca kako u Rusiji tako i u Srbiji nauče nešto novo,” priča Đorđe Bojanić.

Veliku zahvalnost za saradnju na izradi filma duguju i Njegovom Preosveštenstvu Episkopu niškom G.G. Arseniju.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde