Naslovna Sve vesti Aleksinac Sara ima četrnaest godina i njena najveća ljubav je vez 

Sara ima četrnaest godina i njena najveća ljubav je vez 

0
PODELI

Na upravo završenom  14. Međunarodnim etno sajmu u Knjaževcu dobila treću nagradu u kategoriji  „obredni peškiri“. Bilo je to njeno prvo takmičenje, njen prvi peškir koji je izvezla i njena prva nagrada. Kaže neće odustati od veza, već je pripreljeno platno za novi peškir, a počinje da uči i heklanje. Želja joj je da se tradicija ručnih radova sačuva od zaborava. Za sada je jedina je devojčica koja je članica ovog udruženja, ali kaže da će joj se uskoro pridružiti još dve drugarice.

To je priča o Sari Jovanović koja ima 14 godina. Učenica sedmog razreda OŠ „Stojan Živković Stole“ u Trnjanju kod Aleksinca i jednina je devojčica članica Etno udruženja „Korman“ iz istoimenog sela kod Aleksinca. Tu je shvatila značaj očuvanja tradicije i svim srcem se predala tome. Njen moto je da ono što su naučile od baka treba da prenesu mladjim generacijama.

„Nagrada koju sam dobila jako me je obradovala jer nisam očekivala da ću ostavoti svojim radom takav utisak na žiri“, kaže Sara. „Sada sa više samopouzdanja krećem dalje da radim. Želim da naučim da radim sve, da vezem, heklam, pletem. Nije baš tako lako jer ima puno bodova da se savlada, ali kada nešto volite nije ništa teško“.

Sara objašnjava i šta je obredni peškir koji joj je doneo prvu nagradu.

„Obredni peškiri su nekada bili nezaobilazni  na svakoj proslavi. Kada se za krsnu slavu dočekuju gosti on je bio na poslužavniku sa žitom, na njemu se stavljala pogača, so i rakija za dobrodošlicu gostima u kuću, svatovi su se kitili ovim peškrom, ali i buklija kojom su se svatovi pozivali za  svadbeno veselje. Toga više nema, izgubili su se ti običaji, a onda je nesto i obredni peškir. Njegovo značenja i njegovu izradu još neguje naše udruženje iz Kormana, ali je to jedini način da ne zaboravimo narodne običaje“, priča ova četrnaestogodišnjakinja.

Vez Sare Jovanović

U Sarinoj porodici se neguje ljubav prema tradiciji. U Etno udruženje  „Korman“ ušla je zahvaljujući svom bratu Strahinji koji je, takođe, njihov član i jedini koji se još uvek bavi pletarstvom izrađujući od pruća predmete za svakodnevnu upotrebu, ali i sve ostalo što mu kupci naruče.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde