Naslovna Društvo U školi Car Konstantin podignuta zelena zastava

U školi Car Konstantin podignuta zelena zastava

172
0
PODELI

Za vikend se u veoma uspešnoj organizaciji Planinarskog društva „Preslap“ oko osamdeset planinara – nastavnika, učenika i njihovih roditelja – popelo na vrh Kusača, obeleživši time 11. decembar, Međunarodni dan planina. Na sam taj dan, u dvorištu škole se na jarbolu zavijorila zelena zastava. 

Zelena zastava je priznanje koje je škola nedavno dobila. Prema oceni nacionalnih ambasadora održivog razvoja i životne sredine, osnovnoj školi „Car Konstantin“ je dodeljen sertifikat o stečenom statusu međunarodne Eko škole. Sertifikat se dodeljuje za dostignuća u sprovođenju i unapređivanju obrazovanja o održivom razvoju i stalnom poboljšanju po pitanjima životne sredine u samoj školi i njenoj široj okolini. Zelena zastava je simbol koji ide uz ovo priznanje.

Na simboličan način, na Međunarodni dan planina, u prisustvu učenika, nastavnika, roditelja i zvanica, uz prigodan program je organizovana svečana ceremonija podizanja zelene zastave.

Hor škole je izveo himnu „Planeta“, pročitani su kodeksi Eko škole, učenici su govorili ekološke pesme pesnikinje i ekologa Lele Stojanović, koja je ovom prilikom bila specijalni gost škole, a dramska sekcija mlađih razreda  je izvela ekološku predstavu „Bacaj otpad gde je znak, tako radi dobar đak“ učiteljice Dragoslave Veselinović.

Priređena je i modna revija na kojoj su učenici nosili modele sa temama reciklaža i cirkularna ekonomija. Posebna atrakcija revije su bili predškolci koji su kao pravi manekeni nosili modele od reciklažnih materijala koje im je pripremila vaspitačica Dušica Đorić. Nakon programa u holu, skup se preselio u dvorište škole gde su vredni učenici, članovi eko patrola, Maša Cvetković i Mihajlo Cvetković podigli na jarbol zelenu zastavu.

Zastava je ostala da leprša na povetarcu, čekajući neku novu aktivnost, ka osvajanju novih vrhova i uspeha u aktivnostima na sprovođenju programa zaštite životne sredine i održivog razvoja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde