Naslovna Društvo Potpisana inicijativa za saradnju Niša i Bizerte u Tunisu

Potpisana inicijativa za saradnju Niša i Bizerte u Tunisu

88
0
PODELI

Susret smabasadora Tepublike Tunis Saifa Alaha Redžeba i gradonačelnika Niša Darka Bulatovića protekao je u znaku potpisivanja inicijative za uspostavljanje prijateljskih odnosa i sporazuma o saradnji grada Bizerte i Niša. Pripreme za pokretanje ove inicijative traju već neko vreme, a podrška je stigla i od  ambasadora Srbije u Tunisu Nikole Vukića koji je obavio razgovere sa gradonačelnikom Bizerte.

Prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića razgovaralo se o kulturnoj saradnji, ali i produbljivanju ekonomske i privredne saradnje naglasivši da Srbiju sa Tunisom vežu jake istorijske i prijateljske veze.

“Sledeću godinu posvetićemo, u prvom planu, kulturnoj  saradnji, ali smo razgovarali i o produbljivanju privredne saradnje jer više od 80 procenata ukupnog trgovinskog prometa naše zemlje sa Tunisom se ostavruje preko juga zemlje i prozvoda koji se ovde stvaraju. Narednih sedam dana direktor Regionalne privredne komore razgovoraće sa ekonomskim savetnicima u ambasadi Tunisa”, kazao je gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Ambasador Tunisa je naglasio da je ovo njegova druga poseta Nišu jer je u našem gradu boravio i u novembru sa svojim kolegama, ambasadorima arapskih zemalja. 

“Sastanak  sa gradonačelnikom Niša bila je prilika da razgovaramo o direktnoj sradnji dva grada, Niša i Bizerte.Srbija i Tunis su povezani istorijskim prijeteljstvom koje traje više od sto godina.Tokom Prvog svetskog rata više od 60.000 srpskih vojnika je boravilo u Bizerti kako bi se oporavili. Prijateljstvo koje je započeto pre jednog veka dobra je osnova za ono što želimo da izgradimo u budućnosti i upravo je to jedan od razloga izgradnje novih vidova saradnje”, istako je ambasador Tunisa Seif Alah Rešebi.

On je dodao da se u Bizerti  organizuje veliki folklorni festival i ideja je da neki od folklornih ansambala iz Niša učestvuje na tom festivalu.

“Kada se radi o ekonomskoj sradnji naš predlog je da Regionalna komora Niš  potpiše direktni sporazum o saradnji sa jednom od tri privredne komore koje pokrivaju celu teritoriju Tunisa”, naglasio je ambasador Tunisa.

Prema rečima gradonačelnika Niša Darka Bulatovića ova  inicijativa je otelotvorenje kulture pamćenja, pre svega za  one godine i događaje iz Prvog svetskog rata i velike podrške i ispružene ruke naroda i države Tunis kao i cele Severne Afrike u  teškim trenucima za naš narod i državu.

“Više od 100.000 građana Srbije  boravilo na teritoriji Severne Afrike, Tunisa, a posebno grada Bizerte gde se i danas nalazi oko 600 srpskih građana i vojnika koji su večno ostali u Tunisu i gradu  Bizerti gde se nalazi srpsko groblje srpskih vojnika”, kazao je Bulatović. 

             

        

 

        

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde