Naslovna Društvo Korak napred za podršku ranjivim grupama

Korak napred za podršku ranjivim grupama

1
PODELI

Obrazovanje, nezaposlenost, loši stambeni uslovi, najveći su problemi romske zajednice u Nišu, a kako ih prevazići uz pomoć lokalne zajednice ali i evropskih projekata i nevladinih organizacija, bila je tema foruma “Položaj najranjivijih društvenih grupa i odgovor zajednice”, organizovanog u Medija Centru,a povod je Međunarodni dan ljudskih prava.

U debati su učestvovali Dragan Đorđević, predsednik Odbora za ljudska prava, Tamara Simonović, direktorka Grupe za decu i mlade “Indigo”, Sulejman Sulejmanović, predsednik Centra za integraciju naselja Crvena Zvezda i Vera Kurtić, projektna službenica Saveta Evrope u programu “ROMACTED”.

Prema rečima gradske većnice Tijane Đorđević Ilić Grad Niš  je jedan od 11 gradova koji učestvuju već godinu i po u evropskom programu “ROMACTED”, a u okviru Lokalnog akcionog plana izdvaja pet miliona dinara godišnje za potrebe romske zajednice.

“Učinjen je korak napred u pogledu poboljšavanja položaja Roma. Jedna od inicijativa programa bilo je i stipendiranje romskih srednjoškolaca i studenata, što je učinjeno, kao i različite obuke i prekvalifiokacije radi nalaženja zaposlenja. Sledi nam jedan veliki projekat, a to je iseljavanje Roma iz naselja Crvena Zvezda u nove stanove”, rekla je Tijana Đorđević Ilić, gradska većnica.

Pripremljena je dokumentacija za izgradnju stanova u Ulici Kovanlučkoj za Rome iz Crvene Zvezde. Naredne godine tom dokumentacijom Grad će aplicirati za novac iz evropskih fondova, a imaće i podršku Republike, budući da je reč o kapitalnom projektu izgradnje vrednom dva miliona evra.

Program “ROMACTED” nastoji da sveobuhvatno rešava probleme i pruža podršku u različitim oblastima, poput obrazovanja, stanovanja, socijalnih prava i readmisije.

“Rešavali smo različite probleme romske zajednice, od zamene jedne sijalice, preko pomoći u registraciji udruženja, do asfaltiranja ulica, u saradnji sa Gradom. Predstoji nam dodeljivanje pomoći u građevinskom materijalu za obnovu kuća žitelja u naselju “12. februar”, kupovina tricikala za sakupljače sekundarnih sirovina, organizovanje kursa nemačkog jezika, a svakako i program zapošljavanja Roma. Otkako je program sprovodi, ima promena i pomaka”, rekao je Turkijan Redžepi, facilitator programa “ROMACTED”.

Srbija je članica Saveta Evrope i ima zakon o nacionalnim manjinama, kao i utvrđene mere za poboljšavanje njihovog položaja.

“Mi smo tu da pomognemo svakome da sazna koja su mu prava i građanske slobode. Svugde gde postoje problemi, Romi i druge ranjive grupe dodatno su pogođene tim problemima. Ukoliko je neka sredina, primera radi, pogođena društveno-ekonomskom situacijom, materijalnom nejednakošću, siromaštvom, problemi za Rome se usložnjavaju. Romi su posebno pogođeni problemom obrazovanja”, konstatovao je Tobias Flesenkemper, šef kancelarije Saveta Evrope u Beogradu.

1 KOMENTAR

  1. Gospodjice naj vecnice Tijana djordjevic ilic naj sestra sister Tijana treba odmah da se otvrovi taj Stan u Vase pelagica 72\2 Pantaljej Nis Serbia Srbija city kod da otvori stan direkor republicko pio fond Ivan hadji djordjevic lezbljk lopovluk treba odmah da vrati stvari svi stvari iz Magacin magazine Pavle Transportation Nis da vrati stvari sve svi u stan stanu Pantalej Vase pelagica 72\2 Nis. Ivan hadji djordjevic. iz pio fond nis da posalje 2 coveka iz komisiju u adresss Paliluska 10 Nis. Odmah komisijia utorak 24 12 2019 komisija 2 coveka da se posalje u Paliluska 10 ………. ZoranZidanev 57 Nis sef vlasnik Republicko Pio fond Nis city Serbia i Braca brother Russia ….ili kod gospodina legends Zoran Jovic Direktor. Republicko solicilni rad Nis Sveta save Nis Pasi poljani 45.8 kradvrata stan na 3 sprat Ili Nemanjica bulevaru. 2 coveka svedoka komisija Odmah komisija u Paliluska 10 utorak 24.12.2019 Nis city Srbija. ?????????? sve se vidi …..?✊✌????????????Veliki pozzz brat brother sef vlasnik ZoranZidanev 57

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde