Naslovna Ekonomija Budžet za 2020. godinu biće veći u odnosu na ovogodišnji za 500...

Budžet za 2020. godinu biće veći u odnosu na ovogodišnji za 500 miliona dinara

669
0
PODELI

Planirani obim budžeta grada za 2020. godinu  iznosi oko 11,2 milijarde dinara, što je za 500 miliona dinara više u odnosu na ovogodišnji budžet, istaknuto je na javnoj raspravi o bidžetu grada Niša koja je održana u Sali Skupštone grada.

To znači da je planirani budžet za narednu godinu za 4,5 odsto veći u odnosu na budžet ove godine. Prema rečima Danijele Spasović, sekretara Sekretarijata za finansije grada Niša, do povećanja obima budžeta došlo je jer se očekuje povećanje prihoda od poreza na zarade zaposlenih u javnom sektoru kao i povećanja poreza na imovinu. Krajnji rok za usvajanje budžeta za 2020.godinu je na sednici Skupštine grada  20. decembara.

Spasović je dodala da su uvećani prihodi kod kojih se realno očekuje veći prihod u budžetu u idućoj godini. Ukoliko ne dođe do ostvarenja planiranih prihoda radiće se i korekcija budžeta sredinom iduće godine. Procene su da će u narednoj 2020. godini grad  imati bolju naplatu prihoda budući da je u 2019. ostvareno više za oko milijardu dinara u odnosu na 2018. godinu po ovoj osnovi.

Kada se radi o rashodima planiranih za iduću godinu najviše para biće uloženo u komunalnu i infrastrukturnu izgradnju.

To se odnosi na saobraćajnice u gradu, na program izgradnje i program održavanja kao i Direkciju za izgradnju koja je upravljač puteva i saobraćajnica u našem gradu. Sledeći sekretarijat kod koga je veliki obim budžeta je Sekretarijat za komunalne delatnosti preko koga se finansiraju rashodi vezani za higijenu, zelenilo i saobraćaj u gradu”, kazala je Danijela Spasović i dodala da će veći deo “bidžetskog kolača” pripasti i Sekterarijatu za investicije i Sekretarijatu za obrazovanje. Za obrazovanje je predviđeno  milijarda i 700 miliona dinara, a 900 miliona je predviđeno za PU “Pčelica”.

“ Za socijalna davanja ove godine opredeljeno je oko 750 miliona dinara”, kazala je Spasović. ”To je za 50 miliona više nego u 2019.godini. Preko Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu finansiraju se različiti  vidovi pomoći stanovništva na teritoriji grada Niša, privatni vrtići ili, pak, razna udruženja”.

Javnom čitanju plana budžeta za 2020.godinu prisustvovao je i gradonačelnik Niša Darko Bulatović.

Danas smo bili u prilici da čujemo i primedbe i sugestije građana, političkih organizacija za nacrt budžeta za 2020.godinu. Diskusija je bila jako korektna na nivou koji možemo da očekujemo i sve te  primedbe će biti uzete u razmatranje i potencijalno kandidovane za pronalaženje svog mesta u budžetu za 2020.godinu”, kazao je gradonačelnik Bulatović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde