Naslovna Sve vesti Niš Planinskim stazama do zdravlja i harmonije

Planinskim stazama do zdravlja i harmonije

211
0
PODELI

Planinarsko društvo “Suva Planina Niš”  obeležilo je jubilej, 70 godina od svog osnivanja. Broj godina njegovog postojanja svrstava ga u red  planinarskih organizacija sa najdužom tradicijom u Srbiji i šire.

Osnivačka Skupština Društva je održana u novembru , davne 1949 godine. Prvi predsednik Društva bio je Sreten Stanković, nastavnik fiziče kulture. U prvoj godini postojanja i rada, Društvo je brojalo 100 članova. Od tada, pa sve do današnjih dana, PD “Suva Planina Niš” živi i radi bez prekida, sa usponima i padovima, deleći  sudbinu društva, kroz sva burna dešavanja na ovim prostorima.

„Suva Planina“Niš je danas jedno moderno i dobro uredjeno planinarsko društvo, koje broji 200 članova. Od svog osnivanja do danas, predstavlja gradsko sportsko udruženje, otvoreno za sve istinske zaljubljenike u prirodu i planinarski sport. Naše najveće bogatstvo leži u činjenici da Društvo okuplja članove vrlo raznovrsne starosne i profesionalne strukture, različitih nacija i veroispovesti, različitih političkih ubedjenja, u jednu skladnu i harmoničnu celinu, baziranoj na želji za druženjem i ljubavi prema planini”, kaže Vojkan Komadinić, predsednik PD “Suva planina” koji se planinarstvom bavi pune tri decenije.

“Suva planina” se svrstava u manji broj planinsrakih društava u Srbiji koja traju decenijama.

“Ključ dugovečnosti našeg društva leži u harmoniji i skladu al ii ljubavi prema prirodi i planinama među našim članovima”, dodaje Komadinić. “Ko jednom dođe kod nas ostaju do kraja. Možda nam je više potrebno mladih ljudi, ali život danas mladim ljudima nameće drugačije životne obaveze, pa mnogi ne mogu da priušte sebi toliko slobodnog vremena”, dodaje Komadinić.

On dodaje da uspeh planinarskog društva može da se sagleda na više načina, a za njih je najvažnije to koliko se druže i koliko vremena su proveli u prirodi družeći se sa njom.

“Za mene je najveći uspeh sloga koja vlada u našem društvu”, kaže Komadinić.  “Planinarenje je lep beg od monotonog života, od TV-a, kompjutera, mobilnih telefona i pozivam mlade ljude da naprave  taj prvi korak, da počnu da se bave planinarstvom”.

                     

Društvo danas ima svoj podmladak, četiri licencirana vodiča, klupsku opremu i vrlo bogat i raznovrstan kalendar akcija, u kome sebe podjednako nalaze i ljubitelji laganih pešačkih tura i oni željni osvajanja istaknutih visokogorskih vrhova.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde