Naslovna Sve vesti Niš Održan 31.memorijalni uspon na Bjelašnicu

Održan 31.memorijalni uspon na Bjelašnicu

166
0
PODELI

Na planini Bjelašnici, u središnjem delu Bosne i Hercegovine, u subotu, 30. novembra 2019.godine, održan je 31.memorijalni uspon, koji je posvećen sećanju na sedmoricu dečaka, koji su tragično izgubili svoje živote u blizini vrha Bjelašnice, 2.decembra 1962.godine.

Ovu manifestaciju zajednički su organizovali Hrvatsko planinarsko društvo “Bjelašnica 1923” iz Sarajeva, i Planinarsko-sportsko društvo “Železničar” iz Beograda. Učestvovalo je stotinak planinara iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske, a među njima i troje Nišlija: Dragana Milojević, Krunislav Conić i Miroslav Dokman.
Odlazak planinara sa juga Srbije na ovu manifestaciju organizovao je Zoran Pavlović Paća iz Predejana, a u ovoj grupi bili su još i Zoran Ristić, Milica Jelić, Jasminka Nikolov i Spomenka Anđelković. Prvi memorijalni uspon na Bjelašnicu održan je krajem 1972.godine, i održavao se neprestano do decembra 1990.godine. Potom je ova tradicija obnovljena 2008.godine.
Bjelašnica je jedna od najsurovijih planiina na Balkanu, na kojoj zima traje duže od pola godine, a snežni nanosi visoki su i više metara. Iako je visoka 2067 metara, položaj Bjelašnice je takav da na njenom najvišem grebenu dolazi do sudaranja više različitih vazdušnih struja, zbog kojih su vremenski uslovi nepovoljniji nego na mnogim planinama koje su više od Bjelašnice.
Takođe, Bjelašnica razdvaja geografsku oblast Bosne od geografske oblasti Hercegovine.
Mladi planinari, njih petorica iz Beograda (Zemuna) i dvojica iz Sarajeva, stradali su usled snežne oluje i polarne hladnoće, nadomak najvišeg vrha Bjelašnice, na kome se nalaze i objekti meteorološke stanice, ali oni nisu mogli da vide te objekte.
Na vrhu Bjelašnice, meteorološka stanica izgrađena je još 1894.godine. Skijaški centar izgrađen je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina prošlog veka, za potrebe održavanja zimskih olimpijskih igara.
Uspon je izveden iz pravca skijaškog centra Babin do. Ka vrrhu Bjelašnice, učesnici su se kretali najpre kroz šumu, a kasnije i čistinom i prema grebenu. Ovde je već duvao veoma snažan vetar. Ogromna zgrada meteorološke stanice na vrhu Bjelašnice, nije se videla maltene dok planinari nisu izašli na par metara do nje. Na vrhu, izmereno je minus osamnaest stepeni, a vetar je duvao brzinom od 40 kilometara na sat. Vreme na Bjelašnici može biti i znatno nepovolnije, ali i ovakvi uslovi poprilično su izmorili planinare.
Kod obeliska, koji se nalazi malo ispod najvišeg vrha, odata je pošta stradalim mladićima i položeno je cveće.
Odlazak na ovu manifestaciju, planinari sa juga Srbije iskoristili su i za uspostavljanje kontakatata sa planinarima iz Bosne i Hercegovine, razmenu iskustava i predstavljanje svojih programa.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde