Naslovna Kultura Nagrada „Stevan Sremac“ Vuletu Žuriću

Nagrada „Stevan Sremac“ Vuletu Žuriću

135
0
PODELI

Nagrada „Stevan Sremac“ za najbolјu knjigu proze na srpskom jeziku u 2018. godini, za roman „Pomor i strah“, u izdanju Lagune, dodeljena je piscu Vuletu Žuriću. Nagradu je laureatu uručio gradonačelnik Niša Darko Bulatović, dok je većnica za kulturu Jelena Mitrovski istakla značaj književnih nagrada.

Žiri koji su činili profesor dr Adrijana Marčetić, docent dr Jelena Jovanović i književnik Enes Halilović, jednoglasno je doneo odluku o ovogodišnjem dobitniku Nagrade “Stevan Sremac”, a ovo je drugi put da ova nagrada pripadne  Žuriću. Isto priznanje primio je i pre sedam godina, za roman “Nedelja pacova”. 

„Posebno je osećanje doći u Niš ovako lepim povodom. Moj otac Ostoja je proveo u njemu najlepše godine svog detinjstva, i Niš je jedan od gradova koji su mi važni“, naveo je Žurić,a potom se u besedi koju je održao osvrnuo i književno delo Stevana Sremca naglašavajući da Sremčeve knjigavalja iznova i iznova čitati, jer u njima počiva klica svega onoga što je moderno u našoj književnosti, jer iz njih raste zdravi, nasušni smeh, bez kojeg ne može biti nijedne kulture koja iole drži do sebe“.

U nagrađenom romanu “Pomor i strah” pisac pripoveda o mukama Irižana i naporima da savladaju strašnu kugu koja ih je zadesila krajem 18. veka.

„Ova knjiga nije samo istorijska hronika, već i alegorija sa elementima fantastike i horora“. Njen poseban kvalitet je u tome što i posle čitanja ona ostaje otvorena“, istakla je predsednica žirija Jelena Jovanović.    

Glumac Miloš Cvetković pročitao je odlomak iz nagrađenog romana “Pomor i strah”, a u muzičkom delu programa nastupili su violinistkinja Ljilјana Kitić, pijanista Dragolјub Jovanović, sopran Anita Ferlež Eraković, i pijanistkinja Milena Pejić, koji su izveli kompozicije Dejana Despića, Davorina Jenka, Stanislava Biničkog, Saše Živkovića i Isidora Bajića. 

Nagradu „Stevan Sremac“ čine plaketa i novčani iznos. 

Od 2005, od kada se Nagrada “Stevan Sremac” dodeljuje, ovo priznanje dobili su i Milovan Marčetić, Radovan Beli Marković, Slobodan Tišma, Srđan Valjarević, Laslo Blašković, Aleksandar Gatalica, Ljiljana Đurđić, Voja Čolanović, Vladislava Vojnović, Vladan Matijević, Ljubica Arsić, Enes Halilović i Krsta Popovski.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde