Naslovna Ekonomija 115 miliona dinara za razvoj sela i poljoprivrede

115 miliona dinara za razvoj sela i poljoprivrede

659
0
PODELI

Grad je za ovu 2019. godinu opredelio 115 miliona za poljoprivredu, a od toga je 60 miliona dato u vidu subvencija i podsticajnih sredstava, a sa ciljem razvoja poljoprivredne proizvodnje. Kako kaže Slavoljub Savić, gradski većnik resorno zadužen za poljoprivredu, budžet namenjen poljoprivrednicima neće biti smanjen ni u narednoj godini. 

„Sa Sekretarijatom za poljoprivredu svodili smo bilans za ovu godinu i došli smo do zaključka da su ta podsticajna sredstva za poljoprivrednike, utrošena preko 80 odsto. Ostalo je da se do kraja godine utroši još nekih 18- 19 odsto, s obzirom na odobrenih 60 miliona“, objašnjava većnik za poljoprivredu Slavoljub Savić.

Kako kaže Savić, akcenat u pogledu podsticajnih sredstava prvenstveno je stavljen na mlade ljude i mlade bračne parove

Da zainteresovanost mladih za podsticajna sredstva postoji, ukazuje i podatak da su odobrena sredstva u visini od 6 miliona, juna meseca, podeljena u roku od nedelju dana.

Grad opredeljuje sredstva za razvoj poljoprivrede, za određen broj voćara koji su se javili sa željom da zasade još voća, za određena podsticajna sredsva, za plastenike i plasteničke prizvodnje. 

Grad je davao i odštetu, za oštećene plastenike na ovom području, usled nevremena, u visini od pet miliona.

Poljoprivredni proizvodi se moraju osigurati, jer kad je proizvod osiguran to može biti velika dobit, jer u slučaju nevremena ili bilo koje druge elementarne katastrofe uvek osiguranje to nadoknadi. Ljudi beže od tog osiguranja misleći da je to mnogo, a zapravo nije. Grad subvencioniše čak i one koji žele da podignu kredit, tako što kamate na taj kredit grad subvencioniše, što je 25 odsto“, ističe Savić.

Dugoročni cilj je dalji razvoj sela i razvoj dobrih i kvalitetnih poljoprivrednih proizvoda.

Iz Grada apeluju na poljoprivrednike da formiraju zadruge i da konkurišu za sredstva koja se dodeljuje u okviru Programa podrške sprovođenju mera ravnomernog regionalnog razvoja Srbije i projekta 500 zadruga u 500 sela.

Ovo je treća godina kako se program sprovodi, a zadruge će i naredne dve godine moći da konkurišu za subvencije. Kroz poslednji poziv, sredstva je dobilo 58 zadruga u Srbiji, i to 8 stočarskih, 9 voćarskih, 14 ratarskih, 7 povrtarskih, 6 pčelarskih, 1 zadruga koja se bavi hortikulturom i 13 zadruga za preradu proizvoda.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde