Naslovna Kultura Koncert kvarteta Molinari u Sali Niškog kulturnog centra

Koncert kvarteta Molinari u Sali Niškog kulturnog centra

0
PODELI

Kao poklon Ambasade Kanade i Niškog kulturnog centra, Nišlije će besplatno moći da prisustvuju koncertu kvarteta Molinari u petak 29. novembra od 20 sati u Sali Niškog kulturnog centra.

Kvartet čine  Olga Ranzenhofer na violini, Antoan Barej na violini
Frederik Lamber na violi  i Pjer-Alen Buvret na violončelu.

Međunarodno poznat i prihvaćen od strane publike i kritike počev od svog osnivanja, 1997. godine, kvartet „Molinari“ se posvetio izvođenju dela 20. i 21. veka.

Dobitnik je čak 20 priznanja Opus kojima ga je Muzički savet Kvebeka nagradio zbog izvrsnog muziciranja i uvrstio među vodeće gudačke kvartete Kanade. „Molinari“ je kritika opisivala kao „jedinstven“ i „buntovan“, kao kanadski odgovor na kvartete „Kronos“ i „Arditi“.

Nastupao je u dva navrata sa Simfonijskim orkestrom Montreala pod vođstvom Šarla Ditua. Aprila 2018, izveo je Koncert za gudački kvartet i orkestar Samija Muse sa Metropoliten orkestrom iz Montreala, pod upravom Nikolasa Kartera.

„Molinari“ redovno svira serije koncerata i nastupa na svim važnijim festivalima Kanade, kao i u Evropi i Aziji. Snima za ATMA Classique i za te svoje poduhvate dobija stalne pohvale od međunarodne kritike: dva puta je bio izdvojen kao „izbor urednika“ časopisa „Gramofon“, a oduševljene kritike objavili su i ostali muzički magazini, „The Strad“, „Fanfare“, „Diapason“, itd. Snimak svih kvarteta Đerđa Kurtaga dobio je nagradu Diapason D’Or krajem 2016.godine, a prestižni nemački „Esho Klassik“ nagradio ga je za izvođenje kamerne muzike 20. i 21. veka u julu 2017.

U časopisu „Gramofon“ kritičar Filip Klark je, između ostalog, za „Molinari“ napisao: „Nezamislivo je da ijedna grupa muzičara može da svira bolje od ovog montrealskog kvarteta.“

Na programu su kompozicije Ane Sokolović, Snežane Nešić i Rejmonda Mareja Šefera.

Kompozitor Ana Sokolović  će prisustvovati koncertu u Nišu sa predstavnicima kanadske ambasade. Ana Sokolović je priznata i cenjena kompozitorka u Kanadi i u svetu. Njena dela, ispunjena balkanskim ritmovima, pod uticajem su raznih umetnosti i umetničkih pravaca i veoma su privlačna za slušaoce koje odvode u živ i autentičan zvučni univerzum.

 

Program

Snežana Nešić (1972): Running Thoughts

Rejmond Marej Šefer (1933): Gudački kvartet br. 11
I
II
III
IV
V

pauza

Ana Sokolović (1968): Commedia dell’arte
Commedia dell’arte I
I Dottore
II Colombina
III Capitano
Commedia dell’arte II
IV Isabella
V Pantalone
VI Zanni
VII Ruzzante
Ghost I
Commedia dell’arte III
VIII Brighella
IX Signora
X Innamorati

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde