Naslovna Društvo Od početka godine u Srbiji je ubijeno 28 žena u partnerskom nasilju

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 28 žena u partnerskom nasilju

179
0
PODELI

Od početka godine u Srbiji je ubijeno 25 žena u partnerskim odnosima. Od toga je 24 žene ubio muškarac, a jedna je izvršila samoubistvo zbog nasilja koje je trpela. 25 nije samo broj, većina od tih žena je i ranije prijavljivala nasilje.

Ovo su podaci mreže  Žene protiv nasilja koja okuplja organizacije civilnog društva koje se bave borbom protiv nasilja nad  ženama i pružaju podršku ženama koje su pretrpele nasilje. 

Organizacija Žene za mir iz Leskovca kao i svake godine učestvuje u kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“. To je globalna, svetska kampanja koju obeležava 1.700 organizacija u više od stotinu država sveta. Kampanja počinje 25. novembra Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama i završava se 10. decembra Međunarodnim danom ljudskih prava. 

Tokom kampanje „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“ organizacija Žene za mir će u Leskovcu, kao i tokom prethodnih godina, obeležiti nekoliko važnih datuma pod sloganom „16 dana aktivizma – za 365 dana bez nasilja nad ženama“.

„Istinski verujemo da je svet bez nasilja moguć. Globalne procene Svetske zdravstvene organizacije pokazuju da je oko jedna trećina žena sveta tokom života doživela fizičko ili seksualno nasilje“, kaže Ljiljana Nešić, potpredsednica organizacije Žene za mir iz Leskovca. Ona dodaje da je nemali broj žena doživelo nasilje i na poslu i da je vreme da se stane na put nasilju i uznemiravanju žena na radnom mestu.

Organizacija Žene za mir iz Leskovca pruža podršku ženama sa iskustvom nasilja i preko usluge SOS telefona pod sloganom „Nisi ti kriva za nasilje koje ti se dešava“. Tokom ove godine oko sedam stotina žena dobilo je uslugu ove organizacije, 300 je pozvalo SOS telefon u Leskovcu da prijavi porodično ili partnersko nasilje.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde