Naslovna Društvo Drugi jesenji uspon na planinu Vardenik iznad Vlasine 24. novembra

Drugi jesenji uspon na planinu Vardenik iznad Vlasine 24. novembra

231
0
PODELI

Planinarsko društvo “Preslap” organizuje u nedelju, 24. novembra 2019.godine, drugi jesenji uspon na planinu Vardenik, iznad Vlasinskog jezera. Na prvom jesenjem usponu na Vardenik, odražanom novembra meseca 2017.godine, učešće je uzelo oko 130 planinara iz Srbije, Bugarske i Severne Makedonije. Odredišta drugog uspona biće vrhovi Veliki Strešer (1876 m), Mali Strešer (1757 m), Bezimeni vrh (1727 m) i Obršina (1734 m). Planina Vardenik je, inače, najviša planina oja okružuje Vlasinsko jezero, a vrh Veliki Strešer je najviši vrh opštine Surdulica i čitavog Vlasinskog područja.

Uspon počinje u selu Topli Do, kod fabrike vode “Vlasinska rosa”, na nadmorsoj visini od 1100 metara. Planinarsko društvo “Preslap” odabralo je da do podnožja Velikog Strešera, učesnike akcije izvede obilaznom, nešto dužom, ali i blažom stazom, koja postepeno izlazi ka grebenu Vardenika, i sa koje se otvaraju lepi vidici prema Vlasinskom jezeru i okolnim planinama.Vrh Veliki Strešer je u obliku kupe, a podnožje kupe se nalazi na oko 1700 metara nadmorske visine, odakle se kreće u završnu etapu ka Velikom Strešeru. Svojim najvećim delom, trasa uspona vodi ili širokim šumskim putem koji se koristi za potrebe fabrike vode, ili je to sasvim prohodna i oblikovana šumska staza. Do vrha Veliki Strešer, u sporom ritmu hodanja, izlazi se za oko 3 sata hoda. To je i najteži deo akcije, zato što se na preostale vrhove planinari izlaze po grebenu, gde su visinske razlike znatno manje nego do Velikog Strešera.
Ukupna dužina trase je 15 kilometara.
Za akciju je potrebna kvalitetna planinarska obuća, slojevita garderoba, gde su jakna, kapa i rukavice obavezni. Učesnici treba da od kuće ponesu hranu za celodnevni boravak u prirodi, a potrebna količina vode je 2 litra.
Na akciju se polazi u nedelju, 24.novembra, u 05:30 sati izjutra sa parkinga tržnog centra “Roda”, na Vizantijskom bulevaru. Troškovi prevoza su 900 dinara.
Svi zainteresovani za akciju, mogu se prijaviti vođama akcije, a to su Miroslav Dokman (telefon: 062205977) i Miloš Stamenković (telefon: 0691498880). Dvojica vodiča su na rasplaganju i za sve dodatne informacije o ovoj akciji.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde