Naslovna Društvo U Nišu uskoro fond za veću energetsku efikasnost stambenih zgrada

U Nišu uskoro fond za veću energetsku efikasnost stambenih zgrada

157
0
PODELI
Direktor JKP “Gradska toplana” Niš Predrag Milačić najavio je skoro osnivanje posebnog fonda čija bi sredstva bila korišćena za unapredjenje energetske efikasnosti višespratnica u tom gradu.
Milačić je rekao da grad i “Gradska toplana” intenzivno rade na “osmišljavanju” fonda za čija sredstva bi mogle da apliciraju sve zgrade, a novac bi bio korišćen za postavljanje izolacije, zamenu stolarije, ugradnju individualnih merača potrošnje toplotne energije i termostatskih ventila i druge slične namene.

Prema njegovim rečima, ideja je da se troškovi unapredjenja energetske efikasnosti učine prihvatljivim za stanovnike stambenih zgrada.

“Stanari bi plaćali polovinu radova, a polovinu bi fond obezbedjivao. Gradjani pri tom, svoju polovinu ne bi plaćali odjednom i unapred, nego u periodu od sedam, osam godina i to iz ušteda koje bi ostvarili manjim računima za grejanje i struju”, kazao je Milačić.
Dodao je, da je zamisao  da se fond finansira tako što bi deo sredstava obezbedio grad, deo država i toplana, a deo medjunarodni fondovi, poput IPA fondova.
“Naša potraga sada je za sredstvima iz medjunarodnih fondova i zato  fond još nije zaživeo. Svetska banka i Medjunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) rade sa nama na rešavanju tog problema, tako da je sasvim izvesno da ćemo ga uspešno rešiti”, rekao je Milačić.
On je kazao da ne mali broj stambenih zgrada u Nišu sada imaju veliku potrošnju topotne energije zato što nemaju nikakvu izolaciju i energetskog razreda su “F” ili “G”, dok zakon propisuje da novoizgradjeni stambeni objekti moraju da imaju nanjamanje “C” energetski razred.
Milačić je rekao da će Gradska toplana u Nišu i grad Niš i ove godine  omogućiti stanarima stambenih zgrada koje imaju veliku potrošnju toplotne energije kompenzovanje dela računa.
Njihovi računi biće izračunati na osnovu prosečne potrošnje u Nišu uvećane za 20 odsto, a ne na osnovu stvarne potrošnje.
Milačić je rekao da jedan broj objekata ima veliku potrošnju toplotne energije zbog energetske neefikanosti i zbog gubitaka na mreži od velikih podstanica do samih zgrada.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde