Naslovna Društvo Lepo vreme izmamilo planinare na vrh Trem

Lepo vreme izmamilo planinare na vrh Trem

279
0
PODELI

Više od stotinu planinarki i planinara iz Niša, Aleksandrovca, Negotina, Kruševca, Bojnika, Leskovca i Sjedinjenih Američkih Država, učestvovalo je na usponu na vrh Trem (1810 m) na Suvoj planini, koji je u nedelju, 17.novembra 2019.godine, organizovalo Planinarsko društvo “Preslap”.

Uspon se odvijao uobičajenom, dobro poznatom trasom, dužine 7 kilometara u jednom pravcu, sa visinskom razlikom od oko 950 metara. Početak uspona bio je kod planinarskog doma “Studenac”, na izletištu Bojanine vode, prva deonica vodila je do raskrsnice za “kraljev put”, a prilično strmom stazom zvanom “kraljev put”, učesnici su izašli na prevoj Devojački grob (1318 m), koji razdvaja vrhove Sokolov kamen i Trem.
Do vrha Trem, bilo je potrebno oko četiri sata sasvim laganog hoda. Od Bojaninih voda do Trema obično se stiže za tri sata, ali je vodički tim ovoga puta odlučio da maksimalno uspori ritam, kako bi i oni planinari koji su se prvi put okušali na usponu na Trem, do najvišeg vrha Suve planine bezbedno i uspešno popeli.
To se sve i odigralo, bez prevelikih napora, družina je izašla na impoznatni vrh Trem. Kao i na nekoliko ranijih uspona Planinarskog društva “Preslap”, sve je i sada zadivio petogodišnji Vid Vučković iz Niša, koji se popeo na vrh Trem, a ovo je malom Vidu bio drugi izlazak na Trem u zadnjih par meseci.
Na vrhu Trem duvao je nešto jači vetar, ali nije bilo previše hladno. Sve je bilo nalik zlatnoj jesenjem danu. Suva planina bila je okupana suncem. Ako je i bilo problema sa vetrom, planinari su to rešili navlačenjem rukavica i kapa. U pogledu sa najvišeg vrha Suve planine itekako se uživalo, zato što su bile vidljive brojne planine na jugu Srbije: Stara planina, Svrljiške planine, Ruj, Ostrozub, Čemernik, Vardednik, Kukavica, Radan, Jastrebac, Kopaonik.
Silazak sa Trema izveden je istom trasom, a svi su se na Bojanine vode vratili za dnevnog svetla. Vodički tim činili su Miroslav Dokman, Violeta Marinković i Vladica Pavlović.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde