Naslovna Društvo Gimnazija “Stevan Sremac” obeležava 141. godišnjicu rada

Gimnazija “Stevan Sremac” obeležava 141. godišnjicu rada

185
0
PODELI

Prva niška gimnazija “Stevan Sremac” tokom naredne sedmice, od 18. do 22. novembra,  obeležava 141. godišnjicu postojanja i rada, a proslava nosi simboličan naziv “Sremčevi dani”. Ponedeljak je veoma zanimljiv dan jer će tada učenici i profesori zameniti uloge, a vrata škole biće otvorena za sve buduće potencijalne đake. Realizator programa su parlementarci, učenici škole, članovi Učeničkog parlamenta.

 “Njihova je ideja da toga dana profesori budu u školskoj klupi a učenici za katedrom. Ovo nije novina i često se dešava da su đaci kreatori časa uz mentorstvo svojih nastavnika, međutim, ovaj ponedeljak je drugačiji jer će u većini učionica biti tako”, kažu u Gimnaziji “Stevan Sremac”.

U isto vreme realizuju se i “Otvorena vrata” za buduće male maturante.

“Svi osnovci koji budu posetili našu školu sa svojim nastavnicima ili roditeljima dobiće neophodne informacije o pohađanju Gimnazije, a moći će i da obiđu školu i prisustvuju nastavi”, dodaju u školi. Tokom “Sremčevih dana”, biće prikazana i predstava na nemačkom jeziku, održaće se tradicionalno takmičenje u besedništvu  i predstava na srpskom jeziku koja je sastavni deo  Svečane akademije.

Prva niška gimnazija Stevan Sremac je najstarija gimnazija u Nišu, osnovana 27. septembra 1878. godine, ukazom kneza Milana Obrenovića. Svoju obrazovno-vaspitnu delatnost gimnazija je započela deset meseci nakon oslobođenja Niša od Turaka, 1. oktobra 1878. Najpre u skromnim uslovima jedne privetne kuće, a potom u novoizgrađenom objektu u kome se i danas nalazi, u istom prostoru zajedno sa gimnazijom „Bora Stanković“.

 U čast Stevana Sremca, koji je od 25. septembra 1879. do 1890. godine, obavljao dužnost predavača, gimnazija nosi njegovo ime od školske 1951/1952. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde