Naslovna Ekonomija Održana tribina „Primena cirkularne ekonomije u praksi“

Održana tribina „Primena cirkularne ekonomije u praksi“

0
PODELI

U Maloj sali Regionalne privredne komore Niš u sredu 13. novembra održana je tribina pod nazivom „Primena cirkularne ekonomije u praksi“. Tribinu je organizovalo udruženje PROTECTA u okviru projekta „Cirkularna ekonomija u službi lokalnog razvoja“. 

Na tribini se okupio veliki broj predstavnika privrednog sektora iz Niša, kao i predstavnici gradskih institucija zainteresovani za principe cirkularne ekonomije.

foto: PROTECTA

Neka od pitanja koja su otvorena na tribini su: Šta bi država trebalo da uradi da bi koncept cirkularne ekonomije zaživeo? Zašto je važno obrazovanje o ovoj temi. Kako vidimo ulogu nauke, kao jednog od tri stuba cirkularne ekonomije? Kako podstaći prosečnog građanina da učestvuje u ovom procesu i da li su resursi zaista na izmaku i ako nastavimo ovim putem, gde ćemo završiti? Šta svako od nas može da uradi u svakodnevnom životu da bismo se približili ostvarenju koncepta cirkularne ekonomije? Da li je moguće ostvariti profit ako je proizvodnja zasnovana na principima cirkularne ekonomije? Da li Srbija ima infrastrukturu za uvođenje cirkularne ekonomije. 

Na početku tribine predstavljena je analizu postojećeg stanja u sektoru privrede grada Niša vezano za cirkularnu ekonomiju, koja je urađena od strane PROTECTA-e, i čula su se uvodna izlaganja panelista na tribini: 

– Aleksandra Milićevića, direktora RPK Niš 

–  Siniše Mitrovića, rukovodioca Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije 

– Dejana Jocića, predstavnika privrede i firme PARTNER TEAM DOO, NIŠ 

– i Srđana Glišovića, profesora na fakultetu Zaštite na radu, Univerziteta u Nišu .

Nakon uvodnih izlaganja kroz diskusiju, pitanja i komentare čula su se i mišljenja i stavovi privrednika o ovoj temi, prednostima ili manama cirkularne ekonomije i kao najbitnije, koji uslovi trebaju biti ispunjeni da bi cirkularna ekonomija postala sastavni deo proizvodnog procesa i koja vrsta pomoći ili podsticaja je potrebna privrednicima. 

Organizatori tribine planiraju da nastave promociju principa cirkularne ekonomije kroz direktne aktivnosti sa predstavnicima organizacija, institucija i privrede. Kao jedan od važnijih rezultata kako ove tribine tako i celog projekta bi trebao da izađe set preporuka za primenu cirkularne ekonomije u Nišavskom okrugu.

PROTECTA projekat „Cirkularna ekonomija u službi lokalnog razvoja“ realizuje kao deo regionalnog programa „GEAR – Green Economy for Advanced Region“ koji realizuje Smart kolektiv iz Beograda sa partnerima iz regiona a uz podršku EU. 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde