Naslovna Društvo Štab zimske službe – sve je spremno za prvi sneg

Štab zimske službe – sve je spremno za prvi sneg

207
0
PODELI

Da su sve pripreme koje su bile neophodne za rad Štaba zimske službe urađene, istakao je Stojan Spasić, novi komandant Štaba zimske službe Nišu na današnjem prvom sastanku ove službe.

Inače zimska sezona za preduzeća koji održavaju saobraćajnice počinje 15. novembra i završava se 31. marta.

Sastanku Štaba prisustvovali su predstavnici svih preduzeća koja su zadužena za čišćenje snega u zimskom periodu, predstavnici Komunalne policije, JKP “Parking servis”, Direkcije za javni saobraćaj kao i meteorološke stanice u Nišu, budući da oni u toku zime svi međusobno sarađuju.

„Uradili smo smotru mehanizacije u ABM “Putogradnji” koja se bavi održavanjem lokalnih puteva i u JKP „Mediana“ koja je zadužena za održavanje saobraćajnica u gradu, kao i u PZP “Trejds” koje se u toku zime stara o magistralnim, regionalnim i državnim putevima,” rekao je Spasić.

Stojan Spasić foto: GP018

Na prvom sastanku Štaba zimske službe analizirana je situacija u svim preduzećima koja će u toku zime brinuti o prohodnosti saobraćajnica.

“Sva preduzeća su izvršila neophodne pripreme za zimski period. Nabavljene su potrebne količine industrijske soli, kamenog agregata i kalcijum hlorida i spremno dočekuju predstojeći zimski period”, kazao je Spasić. 

On je posebno istakao spremnost JKP “Mediana” koje će ovu zimu dočekati sa obnovljenim voznim parkom i novim kamionima.

“Nabavljena su šest nova vozila tipa MAN sa raonicima i sada je u rad  zimske službe uključeno 19 vozila na čišćenju snega i posipanju soli što do sada nije bio slučaj. Novina je i to da  je ovo preduzeće uvelo dežurstvo 10 mobilnih ekipa u odnosu na pet kako je bilo ranije. To znači da će se čišćenje ulica raditi i brže i efikasnije i da će se to posebno videti u ulicama prvog i drugog stepena prioriteta”, dodao je Spasić.

Novina je i to, kaže Spasić, da će bulevari u gradu  ove zime biti čišćeni u paru.

“Istovremeno će se čistiti obe trake na bulevarima što do sada nije bio slučaj”, dodao je Spasić. “Vreme čišćenje će biti  značajno skraćeno. Do prošle godine svaka ekipa je imala front rada od 50, a sada će to biti od 25 do 30 kilometara pa će neke ulice u toku noći ili dana, biti očišćene  i više puta da bi kvalitet čišćenja bio odgovarajući”.

Osim mehanizacije za predstojeći zimski period spremno je i ljudstvo.

“Obezbedili smo  četiri smene po deset ekipa, a to znači da imamo  40 vozača koji su prošli obuku za rad u zimskim uslovima i svi su spremni za rad. Imamo i 12 novih vozača i verujem da će raditi uspešno jer ništa nismo prepustili  slučaju”, objašnjava Spasić.

Od ove godine i trgovi u gradu će se čistiti drugačije.

“Kada se radi o čišćenju trgova, nabavljene su tri male mašine, bacači snega i one su namenjene čišćenju kako trgova tako i mostova ali  i trotora. Nabavljeni su i traktori za čišćenje staza u parkovima. Za čišćenje trgova nabavili smo posebnu tečnost na bazi kalcijum hlorida  koju ćemo koristiti i u pešačkoj zoni. Ona se koristi eksperimentalno , a ukoliko se pokaže efikasnom nabavićemo, pored sada kupljenih sedam još sedam tona.To će biti  dovoljno da nekoliko puta posipamo centralni gradski trg i Obrenovićevu ulicu, a jedno posipanje traje desetak dana”, istakao je Spasić.

Mada je sve spremno za zimu kada se radi o gradskim saobraćajnicama, problemi se očekuju na seoskom području.

“Na seoskom području uvek postoje problemi a jedan od razloga je i taj što se sneg na ovim saobraćajnicama ne čisti u toku noći kao u gradu. Već sutradan čistači imaju veći front rada, negde oko 234 kilometara saobraćajnica koje ne mogu da se očiste tako brzo kao u gradu.To su tereni sa  velikim usponom gde ima i udarnih rupa. Jedan deo udarnih rupa je zakrpljen, ali i dalje ima deonica na kojima to nije učinjeno, ali gledaćemo da sve to bude završeno pre prvog snega. To se posebno odnosi na putevima ka Ostrovici, Ravnom Dolu, Kunovici. To je problem sa kojim se srećemo svake godine i nije ga lako rešiti”, ističe Spasić.

Dodatni problem čine i vetrovi i smetovi koji sprečavaju putare da povežu dva naseljena mesta.

Milan Đorđević, načelnik Komunalne policije je istakao da će se oni u toku zime postarati da obaveste ili skrenu pažnju građanima da svoje automobile ili neka druga vozila sklone sa trotoara kako bi olakšali čišćenje snega.

“Vlasnici lokala kao i do sada imaju obavezu da očiste sneg i led na trotoaru ispred svojih lokala, ali tu obavezu imaju i vlasnici privatnih kuća, kao i stanari u stambenim zgradama”, kazao je Đorđević. On je dodao da su predviđene i odgovarajuće kazne za fizička i pravna lica kao i preduzetnike.

Predstavnici JKP “Parking servis” su naveli da su i oni nabavili odgovarajuće mašine za čišćenje parking mesta, a sneg će odvoziti kamioni JKP “Naisus”. Iz Direkcije za javni prevoz kažu da su proverena i vozila prevoznika i da su sva spremna za zimu.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde