Naslovna Društvo Poskupeo varijabilni deo cene grejanja, fiksni bez promene

Poskupeo varijabilni deo cene grejanja, fiksni bez promene

141
0
PODELI

Veće grada Niša odobrilo je danas poskupljenje varijabilnog dela cene daljinskog grejanja sa 5,83 na šest dinara po kilovat satu isporučene toplotne energije, ali Veće nije dalo saglasnost da fiksni deo cene bude povećan sa sadašnjih 21,18 dinara po kvadratu na 23,46 dinara.

Direktor JKP “Gradska toplana” u Nišu Predrag Milačić rekao je da su gradonačelnik Niša Darko Bulatović i Gradsko veće zabrinuti za standard građana i da je to jedini razlog što danas nije prihvaćena viša cena fiksnog dela cene.

Milačić je rekao da je iznos od 23,46 dinara po kvadratu “u potpunosti usklađen” sa metodologijom Vlade Srbije za utvrđivanje cene isporučene toplotne energije.

“Da trošak fiksnog dela cene ne bi ugrozio poslovanje toplane, Gradsko veće se potrudilo i Skupština grada je to potvrdila, da se izvrši dokapitalizacija toplane sa 150 miliona dinara,” rekao je Milačić.

Predrag Milačić foto: B. LJ.

“Toplana će taj novac iskoristiti za smanjenje duga robnim rezervama u mazutu koji postoji od 2002. godine tako da će kamata, koja je sastavni deo fiksnog dela cene, biti duplo niža iz meseca u mesec”, objasnio je Milačić.

Rekao je i da će sa fiksnim delom cene od 21,18 dinara po kvadratu, Niš imati najniži fiksni deo cene grejanja u čitavoj Srbiji.

Milačić je rekao da je varijabilni deo cene povećan jer je mazut poskupeo sa 51,61 na 54,50 dinara po kilogramu, a električna energija sa 7,53 na 8,58 dinara po kilovat satu.

Kako je kazao, varijabilni deo cene biće ponovo korigovan ukoliko se cene energenata u narednom periodu budu menjale.

“Do kraja meseca uradićemo novu kalkulaciju. Trenutno cene gasa imaju trend pada, dok cene mazuta drastično rastu”, izjavio je Milačić.

Moguće je, dodao je on, da varijabilni deo cene nakon nove kalkulacije “ide nadole”.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde