Naslovna Društvo Danilo Đokić, mladi humanitarac – “Mladi su spemni da pomognu”

Danilo Đokić, mladi humanitarac – “Mladi su spemni da pomognu”

0
PODELI

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić“ – mladima od srca donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti humanitarnih aktivnosti i mirne borbe za ljudska prava dobije Danilo Đokić, mladi humanitarac i učenik Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu.

U obrazloženju stoji da se nagrada dodeljuje „za izvanredne rezultate u oblasti humanitarnih aktivnosti i mirne borbe za ljudska prava”. Mladi Danilo kaže da se za humanitrani rad uvek nađe vremena i pored svih obaveza u školi, ali dodaje i to da je u redu da njegovi drugovi imaju petice, ali da je ocena samo merilo znanja, ali ne i čovečnosti.

“Humanitarnim radom sam počeo da se bavim slučajno”, kaže Danilo. “Bilo je to pre tri godine. Jedna učenica  iz škole je morala hitno na operaciju vida u Moskvu, njena porodica nije imala dovoljno para za odlazak i počeli smo da razmišljamo kako da joj pomognemo kao Učenički parlament. Predložio sam da neko vreme provedem u holu škole i crtam radove. Za kratko vreme smo  prikupili dosta para pa sam sa tim nastavio, a kasnije smo pokrenuli i druge akcije”.

Danilo je nakon toga nastavio da organizuje akcije sa Učeničkim parlamentom kako bi pomogli onima kojima je pomoć u jednom trenutku bila neophodna.

“Gledamo da sve što radimo, izložbe, koncerti ili sportska dešavanja, bude deo našeg humanitarnog rada. Malo po malo dobar deo novca se sakupi. U prethodnoj školskoj godini kao parlament smo sakupili 250.000 dinara što nije malo jer smo mi samo đaci. Organizovali smo i humanitarni košarkaški turnir na kome smo prikupili još 100.000 dinara i polako i sigurno se približavamo cifri od pola miliona pto nikako nije malo”.

Prema rečima Danila Đokića nije sve ni u cifri, već u činjenici da su njegovi drugovi spremni da pomognu drugima.

“Priča da su mladi izgubili osećaj za humanost nije u potpunosti tačna. Oni su spremni da pomognu, ali, možda, nisu imali dovoljno primera za to do sada. Nisu u prilici da vide da postoje humani ljudi koji iz dana u dan rade nešto za svoju zajednicu. Dobar primer mladima može da bude dr Danica Grijičić koja godinama pomaže drugima na svoj način i tako daje doprinos našoj zajednici”, dodaje Danilo.

On kaže da će se u školi nastaviti i tradicija pravljenja novogodišnjih paketa za korisnike Doma učenika srednjih škola u Nišu koji pohađaju Školu za decu i odrasle “Carica Jelena”, a koji su sa smatenjama u razvoju.

“To je akcija koja traje već godinama i koju ćemo mi i sada organizovati jer se približavaju novogodišnji praznici.Videćemo samo  način na koji ćemo prikupiti novac jer je jedan od naših ciljeva da budemo što originalniji u tome kako bi smo privukli što veću pažnju, a to znači i više para”, dodaje Danilo.

Danilo Đokić je rođen 22.5.2001. u Nišu. Osnovu školu završio je u Oblačini, opština Merošina, kao nosilac „Vukove diplome“ i učenik generacije. Sada je učenik gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu i predsednik Učeničkog parlamenta svoje gimnazije.

Još od malena pokazivao je talanat za crtanje. Sa samo šest godina njegov rad je bio zapažen na međunarodnoj likovnoj smotri u Bugarskoj, u žiriju je bila tadašnja evropska komesarka za zaštitu prava potrošača Meglena Kuneva koja je njegov rad ocenila najvišom ocenom.

Do sada je poklonio preko stotinu portreta između ostalih i ambasadoru Rusije Aleksandru Čepurinu, profesorki dr Danici Grujičić,  mnogim glumcima i umetnicima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde