Naslovna Društvo U četvrtak nastavak seminara na Prirodno-matematičkom fakultetu

U četvrtak nastavak seminara na Prirodno-matematičkom fakultetu

81
0
PODELI
foto: Niš Young Minds Section

U četvrtak 14. novembra sa početkom u 20 časova na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu nastavlja se seminar u organizaciji odseka “Niš Young Minds Section”. Posetioci će između ostalog prisustvovati naučno-popularnom predavanju, “Kako usporiti svetlost?” i studentskoj prezntaciji “Dva po ceni jednog: Potraga za Higsovim bozonom”.

Do sada su održana tri od predviđenih pet termina, a u četvrtak je zakazan četvrti susret zaljubljenika u fiziku i nauku. Seminar u organizaciji odseka “Niš Young Minds Section” i Departmana za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu namenjen je širokoj javnosti.

Glavni deo programa večeri čini predavanje “Kako usporiti svetlost?” Nikole Filipovića, asistenta na Departmanu za fiziku na niškom PMF-u.

„Poznato nam je da je brzina svetlosti najveća moguća brzina kojom čestice u prirodi mogu da se kreću. Svetlost se kreće toliko brzo da u treptaju oka dospeva sa jednog kraja grada na drugi, sa jednog planinskog vrha na drugi, sa aviona koji leti na noćnom nebu ili satelita koji orbitira oko Zemlje do nas. Međutim, ukoliko svetlost posebnih karakteristika propustimo kroz takođe vrlo specifične materijale, možemo je usporiti toliko da bismo bili u stanju da je prestignemo nešto jačim sprintom! Kako je ovo moguće, kakve karakteristike moraju imati pomenuti materijali, kao i koje su sve moguće primene usporavanja svetlosti, neka su od pitanja na koja će ovo predavanje pokušati da da odgovor,” stoji u najavi predavanja.

Pored ovog predavanja program čine i studentska prezentacija “Dva po ceni jednog: Potraga za Higsovim bozonom” Milene Simić, studentkinje treće godine osnovnih studija na Departmanu za fiziku. Milena će govoritio njenom iskustvu u letnjoj školi fizike elemntarnih čestica u Krakovu. Takođe biće organizovana razmena iskustava sa studentima iz Jerevana, Jermenije, putem video poziva.

Ulaz je slobodan i otvoren za sve zainteresovane.

Više informacija možete naći na sajtu događaja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde