Naslovna Društvo Položeni venci na Srpskom i Engleskom vojničkom groblju u Nišu

Položeni venci na Srpskom i Engleskom vojničkom groblju u Nišu

0
PODELI

Na Vojničkom groblju u Nišu položeni su venci povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu. Pomenom koje je služilo niško sveštenstvo postradalim vojnicima i civilima odata je pošta. Vence su položili predstavnici grada, gradskih opština, vojske, policije, boračkih udruženja koja neguju tradiciju srpskog naroda i sećanje na žrtve koje su položile svoje živote za slobodu otadžbine.

U ime grada Niša venac su položili gradonačelnik Niša Darko Bulatović i njegov zamenik Miloš Banđur.

“Ovo je tužan i tragičan dan jer se ovog dana podsećamo velikog stradanja Srba u Velikom ratu koja je izgubila trećinu stanovništva, od toga je polovina civila. Izgubila je najmlađi deo svog stanovništva. Posle tog rata zemlja je bila devastirana u svakom pogledu, i u ekonomskom i u demografskom”, kazao je Miloš Banđur.

Vojničko groblje na Delijskom visu sastoji se iz Srpskog vojničkog groblja, Engleskog vojničkog groblja i dela na kome su sahranjivani vojnici Austro-Ugarske. Kao i svih prethodnih godina i ove su venci položeni in a grobove engleskih lekara i medicinskih sestara koji su lečili naše vojnike, ali i civile.

“Mi i danas kao i pre 50 i 100 godina, pa i 101 godine, imamo ogromno poštovanje za njihovu pomoć koju su nam tada pružili i njihove žrtve koje su podneli, bez obzira na sve ono što se dešavalo poslednjih decenija i bez obzira na to što su oni poslednjih decenija promenili odnos prema nema. Mi smo mislili da je to bratstvo iskovano u Prvom i Drugom svetskom ratu večno i neraskidivo”, dodao je Banđur.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu je jedan od najznačajnijih datuma jer je na taj dan Srbija stala na noge nakog iscrpljujućih ratova koje je vodila. Ovaj dan je simbol stradanja, izdržljivosti i stradanja srpskog naroda koji je preživeo i Albansku golgotu i Solunski front. Na Vojničkom groblju u Nišu sahranjeno je 2500 vojnika.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde