Naslovna Kultura Nagrada za najbolju proznu knjigu 2018. godine dodeljena Vuletu Žuriću

Nagrada za najbolju proznu knjigu 2018. godine dodeljena Vuletu Žuriću

135
0
PODELI

Na završnoj sednici žirija za dodelu Nagrade „Stevan Sremac“ održanoj u Nišu 7. novembra 2019. godine, žiri u sastavu: prof. dr Adrijana Marčetić, doc. dr Jelena Jovanović i Enes Halilović doneo je odluku da Nagradu „Stevan Sremac“ za najbolju proznu knjigu u 2018. godini dodeli Vuletu Žuriću za roman „Pomor i strah“ u izdanju Lagune iz Beograda.

Za nagradu Stevan Sremac za 2018. godinu prispelo je sedamdeset i devet proznih knjiga. Žiri je u uži izbor uvrstio šest knjiga (ovde poređanih po azbučnom redu):

„I neka mi posle neko kaže“, Stana Dinić Skočajić, izdavač DKN, Niš
„Ka granici“, Vladimir Arsenijević“, izdavač Laguna, Beograd
„Odustajanje“, Jelena Lengold, izdavač Arhipelag, Beograd
„Pomor i strah“, Vule Žurić, izdavač Laguna, Beograd
„Prelest“, Filip Grbić, izdavač Vulkan, Beograd
6. „Pust“, Jana Rastegorac, izdavač Treći trg, Beograd

Žiri je jednoglasno odlučio da nagradu dodeli Vuletu Žuriću za roman „Pomor i strah“.

U romanu „Pomor i strah“ Vule Žurić gradi snažu alegoriju o ranjivosti i istrajnosti ljudske prirode u tragičnim okolnostima, zasnivajući priču na istorijskom događaju, epidemiji kuge u Sremu krajem 18. veka. Iako polazi od dokumenata i istorijskih činjenica, Žurić ne piše tradicionalan istorijski roman, već kombinujući elemente trilera, horora i fantastičnog pripovedanja, oblikuje originalan narativ koji zahvata širok spektar različitih značenja.

Priča o strašnim događajima u Irigu 1795. godine univerzalna je metafora o svetloj i tamnoj strani ljudske prirode, o veri, požrtvovanju, ljubavi i strahu. Roman „Pomor i strah“ poseduje sve najbolje osobine Žurićevog pripovedačkog stila, vešto vođenje priče, preciznost jezika i uverljivo oblikovanje karaktera.
Nagradu „Stevan Sremac“ dodeljuje grad Niš.

Program Nagrade realizuje Niški kulturni centar, a čine je plaketa i novčani iznos. Nagrada će Vuletu Žuriću biti uručena tokom trajanja manifestacije „Dani Stevana Sremca“ koja se održava u Nišu svakog novembra.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde