Naslovna Društvo Zaštitnik građana u Nišu: Uz pomoć ombudsmana problemi se brže rešavaju

Zaštitnik građana u Nišu: Uz pomoć ombudsmana problemi se brže rešavaju

148
0
PODELI

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je juče u Nišu, na konferenciji koja je okupila zaštitnike građana balkanskih zemalja, da je neophodno formiranje asocijacije balkanskih ombudsmana, jer je protok ljudi i roba, i uopšte komunikacija između zemalja regiona na tom nivou da često problemi koji se pojavljuju mogu biti rešeni brže i delotvornije ako se to uradi u sarađi ombudsmana ili institucija koje se bave zaštitom ljudskih prava.

“Mnogo je primera za to, a najnoviji je slučaj porodice Burmazović. Ono što se nije videlo je izuzetna i velika saradnja između ombudsmana Srbije i Turske, koja je za rezultat imala epilog zbog kojeg smo svi srećni”, istakao je Pašalić.

Zaštitnik građana Zoran Pašalić govorio na konferenciji koja je okupila zaštitnike građana balkanskih zemalja

On je kazao da ima primera da je više meseci, nekada i više godina postojao problem naših građana u inostranstvu, a saradnjom zaštitnika građana problem je rešen za manje od mesec dana.

Pašalić je kazao da institucija zaštitnik građana prosečno godišnje ima 4.000 do 5.000 pritužbi građana, ali je broj obraćanja građana višestruko veći.

“Građani Srbije za 10 godina postojanja institucije zaštitnika građana nisu dovoljno upoznati sa svojim pravima i mogućnošću da ta svoja prava ostvare preko institucije zaštitnika građana. Otuda i stalni kontakt sa građanima, obilazak mesta u Srbiji i osnivanje hitne službe koja omoguava da se reaguje momentalno kada problem iskrsne”, izjavio je Pašalić.

Zaštitnici građana balkanskih zemalja

On je podsetio da je institucija zaštinika građana u proteklih 19 meseci realizovala projekat “Povećanje dostupnosti Zaštitnika građana građanima koji žive u unutrašnosti Srbije”, koji se posebno bavio problemima nacionalnih manjina.

“Najčešće se zaštita prava nacionalnih manjina svodi na zaštitu prava upotrebe jezika, pisma i na zaštitu prava školovanja na maternjem jeziku. Kroz projekat smo ušli mnogo dublje u onaj problem koji se tiče imovinskih prava, ne samo pripadnika nacionalnih manjina, već svih građana”, izjavio je Pašalić.

Tokom dvodnevne konferencije ombudsmani iz regiona govoriće o svojim iskustvima o dostupnosti svojih institucija građanima, a biće reči i o položaju nacionalnih manjina u Srbiji i regionu, o monitoringu aktivnosti u borbi protiv trgovine ljudima u Republici Srbiji, kao i o jačanju kapaciteta Zaštitnika građana u skladu sa Venecijanskim principima.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde