Naslovna Društvo Veliki rat i veliki junaci – Milunka Savić i 1300 kaplara

Veliki rat i veliki junaci – Milunka Savić i 1300 kaplara

152
0
PODELI

Tribina je posvećena 11.novembru, Danu primirja u Prvom svetskom ratu kada se ovaj sukob svetskih razmera i završio. Rat je završen, ali mi ne smemo da zaboravimo one ljude koji su  svojom hrabrošću, junaštvom pa i životima obeležili Veliki rat. Među njima su i Milunka Savić ali 1300 kaplara, reči su kojima je profesor dr Miško Živić započeo predavanje na temu “Veliki rat i veliki junaci- Milunka Savić i 1300 kaplara”.

Prema rečima Gorana Milosavljevića, istoričara i pomoćnika gradonačelnika Niša, cilj ove tribine je istorijsko osvešćivanje našeg naroda, ali i svih  pripadnika i građana ove države koji je naš doprinos istoriji Evrope koju danas poznajemo. Mi stremimo Evropi, ali i ona mora da prihvati sve ono što smi mi učinili za nju, rekao je Milosavljević. 

“Milunka Savić je najodlikovanija žena u istoriji ratovanja i po jednom američkom sajtu  jedna od 10 žena, najvećih ratnika u istoriji modernog ratovanja. Druga priča je o 1300 kaplara ili Đačkom bataljonu koji je formiran da pomogne srpskoj vojsci posle Cerske bitke. Đački  bataljon je cvet srpske mladosti , cvet intelektualne mladosti Srbije koji se borio za Srbiju. Jedna od šest bila je i niška četa, četvrta, sastavljena od mladića koji su bili životne starosti od 21 do 24 godine. Herojstvo koje su oni pokazali  u ratu, taj patriotizam i ljubav prema Srbiji je teško opisati”, kazao je Živić.

On je dodao da su mnogi od njih posle rata postali veliki intelektualci i akademci kao što je Stanislav Vinaver i drugi.

“Oni nisu zaboravili Srbiju ni posle rata i maksima koja kaže “da čovek ne mora uvek da bude junak, ali mora da bude čovek” je nešto što njih najbolje opisuje”, istako je Živić. ”Oni su ostali dobri ljudi i posle rata, ostavili su neizbrisiv pečat u istoriji Srbije i zaslužili su da ih se stalno sećamo. Oni su naša prošlost koju ne smemo zaboraviti  da bi smo mogli da gradimo budućnost”.

O Velikom ratu i junacima koji su ga obeležili govorili su i istoričar Goran Milosavljević, pomoćnik gradonačelnika Niša kao i istoričar Igor Rakić.

“Ono što je srpska vojska i srpski narod uradio u Prvom svetskom ratu predstavlja nešto što ni jedan narod u ni jednom ratu nije uradio”,kazao je Goran Milosavljević. “To  nije mit, to nije leganda,to je istorijska istina koju svi narodi civilizovanog zapadnog sveta prihvataju.To se uči i na vojnim akademijama u svetu,posebno šta je srpski narod uradio tokom Albanske golgote i na Solunskom frontu, jedinom koji je probijen u Prvom svetskom ratu, i to su, praktično učinili Srbi uz pomoć Francuza i Engleza pa i Grka. Oni su za šest nedelja prešli 600  kilometara i to ni jedan narod nije uradio u svojoj istoriji”.

I samo mesto u kome je potpisano primirje ima simboliku.

Primirje  potpisano u čuvenom železničkom vagonu u Kompjetskoj šumi u Francuskoj. Zanimljiv je podatak da je Hitler zahtevao da Francuzi potpišu kapitulaciju u Drugom svetskom ratu u tom istom vagonu”, kaže Milosavljević.

Tribini je prisustvovao i Zvezdan Milovanović, poverenik SNS-a u Nišu.

“Drago mi je da nastavljamo sa praksom održavanja tribina u GO SNS-a svake nedelje jer je to još jedan način da ostvarimo direktan kontakt sa narodom, da govorimo o stvarima koje su i aktuelne i važne, da odgovaramo na pitanja”, istako je Milovanović,

Tribinu o Velikom ratu koja je održana prostorijama Gradskoh odbora Srpske napredne stranke u Nišu, organizovali su Savet za nauku i tehnologiju, Unija mladih, Unija žena i Savet za prosvetu Gradskog odbora SNS Niš.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde