Naslovna Društvo „Svetozar Marković“ institucija godine, Tri specijalna priznanja za mlade

„Svetozar Marković“ institucija godine, Tri specijalna priznanja za mlade

0
PODELI
foto: facebook - Gimnazija Svetozar Marković

Komisija za dodelu Nagrada „Svetislav Milić“ – mladima od srca, donela je jednoglasnu odluku da nagradu u oblasti institucija godine dobije Gimnazija „Svetozar Marković“ iz Niša. Komisija je donela odluku da dodeli i tri specijalna priznanja i to: Ani Kitić, studentkinji doktorskih studija na Mašinskom fakultetu u Nišu, Nikoli Kostiću, učeniku osmog razreda osnovne škole „Učitelj Tasa“ i Jeleni Tomašević, učenici Gimnazije „Kreativno pero“.

Gimnaziji Svetozar Marković se dodeljuje nagrada  „za izvanredne rezultate na polju razvoja i promocije nauke i obrazovanja“.

Specijalna priznanja dobili su mladi koji su po mišljenju žirija najinspirativnije ličnosti.

“To su Ana Kitić, jedna od najboljih studentkinja na Mašinskom fakultetu, Jelena Tomašević, učenica Beogradske Gimnazije, koja je ovog leta odsekla svoju kosu i donirala je devojkama koje boluju od raka dojke i Nikola Kostić, učenik osmog razreda OŠ „Učitelj Tasa“ u Nišu, dečak koji stvara čuda u programskim jezicima,” navela je komisija u obrazloženju.

Ana Kitić

Ana Kitić, je trenutno na doktorskim studijama na Mašinskom fakultetu. Drži vežbe studentima mlađih godina studija, a godinama je proglašavana za najboljeg studenta u generaciji, bila je stipendista Ministarstva omladine i sporta.

Nikola Kostić

Nikola Kostić, učenik je osmog razreda osnovne škole „Učitelj Tasa“ u Nišu i predstavlja primer pravog kreativnog dečaka pred kojim je budućnost. Godinama je snimao različite klipove na internetu, postao je poznat po brzini sklapanja Rubikove kocke, a trenutno se bavi programiranjem. Poseban doprinos njegovom razvoju u sferi IT industrije dao je i Hari Roberts, Google developer, koga je upoznao na konferenciji ITKonekt, održanoj u aprilu ove godine u Nišu.

 

Treće specijalno priznanje dodeliće se Jeleni Tomašević, učenici Gimnazije „Kreativno pero“ u Beogradu. Njena odluka da ovog leta odseče svoju kosu i donira je onima kojima je potrebna, je gest koji pokazuje njenu unutrašnju zrelost. Posebno ističemo da je Jelena vođa protesta „Fridays for future“ u Beogradu, a pored toga je predstavljala Srbiju na olimpijadi iz robotike.

 

 

 

 

Imena dobitnika nagrada je  saopštio Jovan Milić, idejni tvorac Nagrade u Gradskoj kući.

Gimnazija „Svetozar Marković“ u Nišu osnovana je 1. septembra 1954. godine. Učenici i profesori ove škole svake godine organizuju festival nauke „Nauk nije bauk“, zahvaljujući kome je Grad Niš postao nadaleko poznat i zahvaljujući kome veliki broj ljudi poseti Niš. Učenici ove škole postižu izvanredne rezultate na brojnim takmičenjima, poput onih iz fizike, informatike, filozofije i sl, a u obrazloženju se posebno ističe pozitivna energija profesora ove škole, koji i sami učestvuju u brojnim projektima.

Svim dobitnicima će priznanja biti uručena na Ceremoniji uručenja Nagrada „Svetislav Milić“ u petak, 15. novembra u 12h na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Nišu. Podsetimo, objavljivanjem dobitnika Nagrade „Svetislav Milić“ u ovim kategorijama, zvanično je završena nedelja objavljivanja dobitnika za ovu godinu. Organizatori pozivaju sve nominovane i neke nove klince da se već 2020. godine prijave za ovo priznanje, a da do tada vredno rade na ličnom usavršavanju.

Ove godine, nagrada u oblasti ličnost godine neće biti dodeljena, ali će biti uručena specijalna priznanja.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde