Naslovna Sve vesti Niš Kutura i obrazovanje najača veza Srbije i Francuske 

Kutura i obrazovanje najača veza Srbije i Francuske 

104
0
PODELI

Francuski ambasador Žan Luj Falkoni, po prvi put je posetio Niš, i ovom prilikom otvorio Međunarodnu konferenciju na Katedri za francuski jezik i izložbu o Francuskoj kulturnoj baštini. Za njega je organizovan prijem u Gradskoj kući, gde je rečeno da su kultura i obrazovanje, oblasti u kojima je moguće najbrže ostvariti saradnju između Srbije i Francuske.

Gospodin Falkoni je od pre dva meseca ambasador u našoj zemlji, i ovo je njegova prva poseta gradu Nišu. Iskoristio sam priliku da upoznam njegovu ekselenciju sa privrednim, ekonomskim i svim drugim potencijalima Niša, zajedno sa svojim saradnicima iz Privredne komore Srbije. Posebnu pažnju smo skrenuli na Projekat arheoloških istraživanja aničkog Niša, Gradskog polja, Tvrđave i dosadašnje saranje koje smo imali sa gradovima u francuskoj na tom polju”, rekao je gradonačelnik Niša, Darko Bulatović.

Bulatović je dodao, i da će se, prema dogovoru, u narednih nekoliko meseci itekako  raditi na izradi mape koraka koji će omogućiti valorizaciju potencijala koji postoje u ovoj oblasti, u svrhu ekonomskog jačanja zajednice, prezentacije potencijala, kulturno-istrijske baštine i blaga sa kojom raspolaže ovaj grad.

“Grad Niš je impresivan grad po svojoj ekonomskoj dinamičnosti, po svojoj kulturnoj ponudi, i po čuvenoj ličnosti, caru Konstantinu koji dolazi iz ovog grada, ali takokđe, i zbog saradnje koju ima sa Francuskom. Od 2003.godine u Nišu postoji Francuski institut koji funkcioniše i radi, doprinosi razmenama između Niša i Francuske. To takođe doprinosi širenju kultura i francuskog jezika”, kazao je Žan Luj Falkoni, ambasador Francuske u Srbiji koji će već narednog meseca ponovo posetiti Niš.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite vaš komentar
Molimo vas unesite vaše ime ovde